top of page

Co si sbalit k jídlu na cesty zimní přírodou? – Část III.

Doplňky na cesty

Co jsou superpotraviny?

Superpotraviny jsou potraviny s vysokou nutriční hodnotou vhodné pro doplnění energie, minerálů, vitamínů, minerálů, enzymů, proteinů, vlákniny… Mezi superpotraviny např. patří spirulina, chrorella, mladý ječmen, acai, macca a mnohé další. Na cesty se mi osvědčily následující: Mumio, Moringa.

Mumio, macca, kustovnice

Mumio patří spolu např. s kustovnicí, maccou a ženšenem do skupiny adaptogenů, což jsou látky, které zvyšují odolnost organismu proti stresovým situacím jako je např. únava či zranění a zlepšují schopnost organismu přizpůsobit se těmto podmínkám. Mumio je minerální pryskyřice, která se sbírá v horských jeskyních ve stř. Asii. Obsahuje 17 aminokyselin, vitaminů ze skupiny B (B2, B6, B12), vitaminu D, vápník, fosfor, sodík, hořčík, draslík, železo, měď, kobalt, mangan, selen, zinek, molybden aj. Je vhodné ho užívat na zvýšení imunity, pro dobrý stav kostí, kloubů a zubů nebo jako doplnění minerálů při zvýšené fyzické či psychické zátěži. Macca je rostlina původem z And, která obsahuje 19 aminokyselin, vitamin C, vitaminy B (B1, B2, B3, B6), karoteny, iod, vápník, draslík, mangan, měď, zinek, fosfor, hořčík, selen a ostatní stopové prvky. Macce se také přezdívá peruánský ženšen, zvyšuje odolnost při fyzické i psychycké zátěži, zlepšuje vitalitu a podporuje nárůst svalové hmoty.

Moringa

Moringa je stom rostoucí v tropických a subtropických oblastech. Jako doplněk stravy se používá prášek vyrobený ze sušených listů této rosliny. Obsahuje 18 aminokyselin, vitamíny A, B, C, E, K a P, vápník, draslík, hořčík, železo, selen, fosfor zinek, mangan, chrom, síru, měď aj. Takže opět další super-rostlina vhodná na doplnění nejrůznějších látek, když si je nemůžeme opatřit jinak.

Chlorella, spirulina, mladý ječmen

Tahle trojka se řadí mezi tzv. zelené superfoods. Nejčastěji jsou dostupné v prášku či tabletách. Doporučuji na dodání vitality a doplnění železa. Chlorella i spirulina jsou sladkovodní řasy. Celá tahle trojka má velký obsah aminokyselin, bílkovin, chlorofylu, beta-karotenů a je výborným zdrojem bílkovin a minerálů. Při pohybu ve větších nadmořských výškách tělu výrazně pomůžete vysokým přísunem železa. Jakákoliv z této trojice může být vhodnou volbou, nebo se také doporučují kakaové boby či kvalitní čokoláda.

Shora, zleva: 1) Kustovnice čínská, neboli goji, 2) Konopné semínko, 3) Chia semínka, neboli šalvěj hispánská, 4) Amalaki, tzv. „nebeské ovoce“.


Chia semínka

Semínka chia jsou semena ze šalvěje hispánské, jsou známá pro své účinky již z dob Aztéků, ale opět zažívají svůj boom. Mohou sloužit jako super zdroj energie při fyzické námaze. Jsou úžasná svými hydrofilními vlastnostmi (váží vodu v množství až 12x větším než je hmotnost semínek), vytvoří gel, ze kterého tělu pak průběžně dodávají tekutiny a látky v ní obsažené. Semínka jsou výjimečně bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin omega 3 a také vápníku, jenž díky přítomnosti bóru dokáže velmi dobře metabolizovat a zapracovat jej do organismu. Dále obsahují železo, draslík, zinek, hořčík, měď a vitamíny skupiny B. Pokud někdo plánujete delší běh či ultramaraton, doporučuji vyzkoušet a třeba si ještě pro inspiraci přečíst knihu Born to run.

Konopná semínka

Konopné semínko bych doporučila určitě přibalit na cesty hlavně pro velký obsah bílkovin, těžko seženete něco s takovým obsahem bílkovin, co by se vešlo do batohu. Navíc semínka obsahují i hořčík, který pomáhá proti svalovým křečím po fyzické námaze. Pokud budete přidávat konopné semínko do müsli, přidejte až do hotové směsi. Dále semínka obsahují všechny základní aminokyseliny (20), vitamíny (A, B, B1, B2, B3, B6, PP, C, E a F), draslík, hořčík, vápník, fosfor, zinek aj.

Amalaki

Tomuto sušenému ovoci původem z Indie se přezdívá nebeské ovoce. Mohu ho doporučit pro vysoký obsah vitaminu C, mnohem lepší než třeba céčko v tabletách, protože je v čistě přírodní formě, jen doslazené třtinovým cukrem. Jen pro srovnání, 100 g amalaki má tolik vitamínu C jako 2 kg pomerančů.

Pitný režim


Samozřejmě nepodceňovat! Hlavně na zimních akcích, či pochodech v chladnějších končinách naší planety člověk moc nepociťuje žízeň a ne a ne se donutit pít. Proto doporučuju mít na těchto typech akcí neustále navařený čaj v termosce, popř. do láhve přidávat tang nebo šumák, protože na studenou samotnou vodu opravdu není chuť. Do teplejších krajin nezapomeňte přibalit materiál dezinfekčního typu: slivovici ;-) Nicméně, jak jsme řešili před kurzem i na kurzu, bacha na to, kdy a jak alkohol používáte… viz obrázek – po kliknutí na něj se přesunete na odpovídající článek.

Konec třetí části

Původně jsme si mysleli, že tohle bude poslední díl, ale asi nebude. S Gabčou jsme vymysleli námět ještě na čtvrtý díl článku – ten by se týkal technických aspektů vaření v zimních horách: jaké typy vařičů, benzínové/plynové, vaření na ohni, k čemu všemu je dobrý sníh, tipy na výrobu závětří, něco podrobnějšího k termoskám a jejich využití… a tak. Chcete ho? Pište nám – budu to přeposílat Gabče a snad nám článek napíše :-) Ondřej

Poznámka

Tento článek vznikl na přání účastníků zážitkového kurzu „První pomoc v zimních horách“, který již od roku 2014 pořádáme v Krušných horách. Právě chystáme další ročník zimního horského kurzu — pojeďte s námi! Více informací zde. Autorkou úžasného workshopu, na základě kterého článek vznikl, i článku samotného, je lektorka první pomoci Gabča Tóthová.

bottom of page