top of page

Jak si vybrat kvalitní kurz první pomoci?

Neboj se pomoci! je osvětový projekt PrPom. V jednotlivých článcích se již nesnažíme říkat, kudy se neubírat, ale právě naopak — dáváme spíše návody, kudy vede cesta k úspěchu. Dnes se podíváme na to, jak uspět, když si vybíráte kurz první pomoci.


Proč bych měl vůbec hledat kvalitní kurz první pomoci?


To je otázka, kterou tak trochu přeskakujeme. Tento článek je napsaný pro čtenáře, kteří mají alespoň základní pocit občanské zodpovědnosti a cítí se povinni umět pomoci svým bližním v nouzi. Automaticky tudíž předpokládáme, že čtenář má o kvalitní kurz první pomoci zájem.


A není to jedno, na jaký kurz půjdu?


Není. Kurzy první pomoci v Čechách jsou „každý pes jiná ves“. Nikdo jejich kvalitu nehlídá, nikdo ji nestanoví. (Proto také pod tímto článkem nenaleznete žádnou biografii.) První pomoc si může každý učit jak chce. A podle toho to také vypadá. Situaci jsme se pokusili zmapovat (což bylo děsivé), a některé nepříznivé jevy jsme popsali v předchozích článcích:


Podle čeho se tedy rozhodovat?


Hlídejte si dvě věci: CO vás budou učit a JAK vás budou učit. Obojí je stejně důležité.


CO by měl obsahovat kurz první pomoci?


Předpokládejme, že budete chtít umět jen základy první pomoci. Pak by měl kurz obsahovat aspoň tato témata:

  1. resuscitace (oživování) dospělého

  2. péče o osobu v bezvědomí

  3. jak rozpoznat a zastavit masivní krvácení

  4. základní neúrazové život ohrožující stavy (dušení cizím tělesem, infarkt, cévní mozková příhoda, křečové stavy, cukrovka apod.)

  5. postup u dopravní nehody


JAK by mě měli učit první pomoc?


To už je poněkud složitější otázka. A také důležitější. Na této otázce totiž selhává valná většina kurzů. Velmi často je učí vynikající záchranáři bez lektorských kompetencí a výsledek bývá tristní. Někdy jsou to i dobří lektoři, jenže lektoři klasického stylu. Sice skvěle, ale přesto jen přednášejí a pak vás nechají mačkat figurínu.

Na rovinu: tohle je k ničemu. První pomoc se jinak než zážitkem nenaučíte. Prostě to nefunguje. Takže jak poznat, že právě tenhle kurz první pomoci bude fungovat?

  1. Měl by být zážitkový. Co to znamená „zážitkový“ kurz? Znamená to, že při výuce jsou využívány principy zážitkové pedagogiky. V tomto oboru by také měli být vzdělaní lektoři, kteří kurz vedou.

  2. Měl by trvat minimálně 6 hodin, v lepším případě celý den. Kratší kurzy nemají smysl a výuka první pomoci zážitkem se za pár hodin prostě nedá stihnout.

  3. Má obsahovat nácvik pomocí modelových situací. Tím se myslí krátké scénky, kdy účastníci (nebo figuranti) předstírají skutečné neštěstí, např. dopravní nehodu nebo napadení a účastníci v roli zachránců se je pokouší řešit. Teprve zde dochází ke skutečnému nácviku zážitkem, zde se trénuje zvládání stresu na místě nehody a další důležité dovednosti, které nelze získat teoretickou výukou.

Pokud jste už na nějakém kurzu byli a chcete si ověřit, zda byl zážitkový, můžete použít tuto tabulku:



Takhle mě ještě nikdo první pomoc neučil!


Ano, to je velmi běžné. Výuka první pomoci v Čechách je až na pár světlých výjimek na úrovni 80. let minulého století. Nezbývá vám, než otevřít si internetový vyhledávač a najít si skutečně kvalitní kurz. Aspoň teď už víte, co máte hledat. Hodně štěstí!


Zaujal vás náš přístup? No tak mrkněte na některý PrPomí kurz a směle do toho!





bottom of page