top of page

Desátý příběh: Alergie




Místo začínalo otékat a rozbolelo se. Ihned jsem si vzala antihistaminika, které jsem měla naštěstí u sebe. Kontaktovala jsem příbuzné, aby věděli o štípnutí a popsala jsem jim místo, kde se nacházím. Po chvíli se mi slabě začala točit hlava. Kromě toho mě ještě obletovala další včela, která se asi cítila ohrožena. Zřejmě bylo někde poblíž  včelí hnízdo. Asi po pěti stech metrech jsem došla do poutního domu, kde jsem informovala recepční (která byla moje známá) o štípnutí a poprosila jsem ji o obklad. Kamarádka mi v dobré víře podala Fenistil gel. Po něm mi místo ale ještě více oteklo a rozbolelo se. Chvíli jsem si odpočinula a protože jsem byla velmi žíznivá, šla jsem si koupit něco na pití.

I když se reakce nakonec plně nerozvinula, uvědomila jsem si, že v takových chvílích by člověk měl umět poskytnout první pomoc nejen ostatním, ale i sám sobě . Když víte, co máte dělat, je jednodušší zachovat klid a rozvahu, a postupovat správně.“

(Zdroj: Naděžda F.)

Co měla Naděžda dělat?

  1. Vytáhnout žihadlo a místo štípnutí chladit

  2. Podat antihistaminika /použit Epipenové pero (lidé, kteří o alergii na štípnutí vědí, by jej měli nosit všude s sebou)

  3. V případe zhoršení stavu zavolat ZZS

  4. Důležitá je také prevence, a proto je rozumné vyhýbat se místům o kterých víme, že se tam nacházejí alergeny

Pokud jste také poskytovali první pomoc a chcete se o svůj příběh podělit, napište nám tudy. Na vaše příběhy se těší Ivet a Jitka.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

DVACÁTÝ PRVNÍ PŘÍBĚH: KRVÁCENÍ Z NOSU

Celá šťastná se začala hrát spolu s manželem. Na ostatní hračky se už ani nepodívala. Z pokoje bylo slyšet, že se spolu baví. Najednou smích vystřídal tupý náraz a pláč. Vběhla jsem do pokoje. Dcera m

bottom of page