top of page

Mýtus 64 — Při krvácení z nosu zakloníme hlavu a chladíme čelo a zátylek

Jak to vzniklo?


Tentokrát je odpověď na původ tohoto mýtu velmi jednoduchá:

Když zakloníte hlavu, krvácení se jako zázrakem opravdu zastaví! Hm, ale moment… opravdu se zastaví?


Jistě, že ne. Krvácení se samozřejmě nezastaví, jen to tak totiž vypadá. Všechna krev steče z nosu nosohltanem, kde ji pak dotyčný, aby mu nenatekla do dýchacích cest, reflexně spolkne.


Co se chlazení týče, je to postup založený na správné myšlence. V případě chlazení dochází ke zúžení cév a tím pádem i k snížení průtoku krve chlazenou oblastí. Pokud by se nám tedy podařilo chladit klíčové cévy, které přivádějí krev do kapilár ve sliznici nosu, nějaký efekt by se dostavit mohl. Jenže ono tomu tak není…


Proč je to špatně?


Největším zlem, jak už asi tušíte, je záklon hlavy. Veškerá krev se hrne dolů do krku a tam si pak pacient vybírá, zda ji pošle do dýchacích nebo trávicích cest. Dýchací cesty jsou samozřejmě horší, a tak mu nezbývá než krev spolknout a věřit svému zachránci, že ví, co dělá.


Rizika spojená s tímto postupem jsme již naznačili.

  • Dotyčný může krev začít zvracet.

  • Hrozí, že krev ji vdechne.

  • Ztrácíme přehled o tom, kolik krve už z nosu vůbec vyteklo.

  • Dotyčný může z nosu masivně krvácet, už by to chtělo vytočit 155, ale vy to nebudete vědět.

Chlazení zcela špatné není. Chlazení zátylku a čela přináší subjektivní pocit úlevy. Navíc je založeno na správné úvaze – cévy se chladem opravdu zužují. Bohužel, těžko říci, zda to v případě krvácení z nosu má opravdu význam. Po dotázání několika lékařů z ORL (otorhinolaryngologie) jsme obdrželi dvě protichůdné informace:

  • Chlazení při krvácení z nosu je neefektivní.

  • Chlazení při krvácení z nosu pomáhá, zchladit ale musíme celý obvod krku. Čelo je zbytečné, důvodem je anatomie. Cévy,  které k nosu vedou a jehož sliznici vyživují, opravdu vedou krkem. V nosním prostoru jsou již cévy umístěny tak hluboko, že je povrchové chlazení kůže nosu nijak neovlivní.


Obojí jsou informace od lékařů, kteří se touto tématikou přímo zabývají a mají v oboru zkušenosti. Jasné je tedy jedno – mokrý kapesník na zátylek a na čelo je zraněnému příjemný.


Jak je to správně?


Chtěli bychom vám představit jednoho velkého pomocníka – savý materiál zvaný „Gelaspon“ či „Gelitaspon“. Jedná se o pěnu z vepřové želatiny. Její použití zdaleka není omezeno jen na zástavu krvácení z nosu, užívá se běžně i v chirurgii. Pro svou účinnost jsou tyto výrobky oblíbené a vyhledávané.


krvaceni-z-nosu-gelaspon

K zástavě krvácení z nosu se nejlépe hodí ve variantě „strip“, kdy už je pěna nadílkovaná na špalíčky zhruba 1x1x4cm, každý dílek je balený zvlášť. Tento špalíček se zasune do nosní dírky a ponechá tam. Částečně se rozpustí a vstřebá, zbytek se zpravidla vysmrká. Více detailů najdete v příbalovém letáku, ten vám doporučujeme přečíst ještě před použitím.


Správný postup při krvácení z nosu bychom shrnuli takto:

  1. Silně stiskněte nosní křídla (tj. špička nosu) prsty k sobě a držte, dokud se krvácení nezastaví. Dotyčného posaďte.

  2. Předkloňte hlavu.

  3. Podívejte se, kolik je právě hodin a zapamatujte si to.

  4. Pokud máte po ruce Gelaspon, použijte jej.

  5. Když se krvácení nezastaví (nebo alespoň výrazně neomezí) do 15 minut či se ještě výrazně zhorší, vytočte 155.


Líbil se vám článek? Čtením se toho ale v první pomoci moc nenaučíte… Vezměte svou zodpovědnost do vlastních rukou a přihlašte se na kurz první pomoci.



Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page