top of page

Mýtus 62 — Má kašel jako kdyby štěkal. Asi silná chřipka…

Jak to celé vzniklo?

Dnes jsme si pro vás připravili další mýtus, který se zabývá první pomocí u dětí. Jedná se o závažný stav, který dítě nemusí, bez vašeho včasného zásahu, přežít… Naštěstí má laryngitida poměrně jasné příznaky, takže ji lze spolehlivě rozpoznat a často i podchytit rovnou v zárodku. Jen je důležité nesplést si ji s chřipkou nebo jinou virózou.

Proč to nefunguje?

Laryngitida. Jedná se o zánětlivé onemocnění dýchacích cest, a to především hrtanu, ve kterém se kvůli neustále se zvětšujícímu otoku zmenšuje průsvit a dotyčné dítě má stále větší problémy s dýcháním.

Typické příznaky vyskytující se u laryngitidy jsou:

  1. štěkavý kašel (viz video ZDE)

  2. velký neklid dítěte

  3. chrapot

  4. obtížné dýchání, problémy dítěti dělá hlavně nádech

  5. lehce zvýšená teplota

Nejčastěji postiženými dětmi jsou kojenci a batolata, ale existují samozřejmě výjimky. Záchvat laryngitidy přichází obvykle v noci, období s největším výskytem je v zimních měsících. Laryngitida někdy navazuje na infekci dýchacích cest, ale může se objevit i úplně náhle. Původcem tohoto onemocnění jsou viry, tím se značně odlišuje od epiglotitidy,  které můžete předejít očkováním dítěte.


Mýtus 62 — Má kašel jako kdyby štěkal. Asi silná chřipka…

Laryngitida, jak je to správně?

Pokud u svého dítěte zpozorujete některý z výše vyjmenovaných příznaků, na nic nečekejte a snažte se dítěti pomoci vdechováním vlhkého studeného vzduchu. Využít můžete třeba otevřený mrazák nebo otevřené okno v zimě, před které dítě posadíte. Nezapomeňte dítko zabalit do teplé deky, není přece cílem, aby prochladlo. Chlad je účinná metoda, jak zmírnit otok dýchacích cest do příjezdu záchranářů. U tohoto onemocnění, stejně jako u všech neúrazových stavů, je nutné jej hlavně co nejdříve rozpoznat a s voláním záchranné služby zbytečně neotálet. Je vždy dobré dokonale popsat příznaky záchranářům na lince 155 a nechat si od nich poradit. Dispečer/ka případně rozhodne o (ne)potřebnosti výjezdu. Je lepší postupovat takto, než tento rychle se rozvíjející stav jakkoli podcenit.

Dítě uklidňujte. Vy sami zachovejte klid, stav dítěte panikařením akorát zhoršíte. Dítě nechte sedět, tak se mu bude lépe dýchat. Máte-li doma zvlhčovač vzduchu, použijte jej. Malému pacientovi můžete dát na krk také studený obklad, i ten může pomoci. Nad postýlku nebo bezprostředně k ní vyvěste mokré prostěradlo nebo ručník, i ty mohou vzduch významně zvlhčit a usnadnit tak dítěti dýchání.

Dítě neustále kontrolujte. Pokud by přestalo reagovat, volejte znovu 155. Zkontrolujte dýchání, pokud nedýchá normálně (nedýchá vůbec, chrčí nebo lape po dechu), okamžitě  zahajte resuscitaci.

Stav, který se laryngitidě hodně podobá, nese název epiglotitida. Pojďte si o něm přečíst SEM. Pokud vás zajímá problematika akutních stavů u dětí a rádi byste věděli, jak dítěti kvalitně pomoci ještě před příjezdem záchranářů, můžete navštívit některý z našich kurzů První pomoc u dětí.


Mýtus 62 — Má kašel jako kdyby štěkal. Asi silná chřipka…
bottom of page