top of page

PŘÍBĚH o PRVNÍ POMOCI: OTRAVA ALKOHOLEM

Prázdniny byly v plném proudu a my jsme se s kamarády chystali na ,,párty roku“. Pořádala se v Citově. Akce pro 3000 lidí. Jako klasicky, sraz jsme si dali na vlakovém nádraží, kde nám jel ve 20:10 vlak do Brodku. Odtud se šlo do vedlejší vesnice pěšky. Bylo to celkem daleko. Šlo nás hodně. Každá něco přinesl. Klasika. Posilněni alkoholem cesta rychle ubíhala.


Byli jsme kousek od vesnice a už z dálky jsme slyšeli hrát hudbu. Natěšení jsme vešli do areálu Citov párty. Bylo tam spoustu lidí a hudba hrála tak hlasitě, že jsme neslyšeli vlastního slova.


Příběh o první pomoci-Otrava alkoholem-párty

Jak to tak na party bývá, každý se rozdělí a jde si svou cestou. Přišlo nás tam 10 a nakonec jsem zůstala s kámoškou sama. Šly jsme tančit a bavit se. Najednou se mi ztratila i ona s kámošem. Mě to bylo v celku jedno, vždyť na akci si vždy někoho najdeš.


Asi po hodině přiletěl kamarád a s vyděšeným obličejem. Řekl mi, že vzadu leží Lucka a nemůže ji probudit. Nechápavě jsem na něj koukala a po chvilce běžela za Luckou. Když jsem tam přišla, bylo tam už pár zvědavců, kteří nad ní stáli a koukali.


Přiběhla jsem k ní a snažila jsem se jí probudit. Něco zamumlala, pootevřela oči a zase usnula. Nějaký idiot donesl kýbl s ledovou vodou a chrstl to na ni. (Mýtus 11 – Omdlel. Polijte ho studenou vodou, ať se probere!) To ji sice probudilo, ale začala se klepat jako osika. Promodrávaly jí rty a bylo jí špatně. Začali jsem jí zahřívat svými mikinami. Báli jsem se, aby z toho nedostala zápal plic.


Najednou začala zvracet a znovu usínat. To jsme dostali ještě větší strach, že se udusí zvratky. Dali jsme ji do stabilizované polohy. A co teď?!


Jelikož jí nebylo 18 a bylo na ni vidět, že toho hodně popila, nechtěli jsme volat záchranku. Nakonec nám nic jiného nezbývalo. Po zavolání tady byla záchranka asi do 10 minut a dali ji nějakou kapačku. Okamžitě ji převezli do nemocnice. Chtěla jsem jet s ní, ale nemohla jsem.


Všichni kamarádi utekli před příjezdem záchranky, protože byli opití a nebylo jim 18.

V nemocnici si Lucku nechali 2 dny. Byla to otrava alkoholem a byla podchlazená. Její rodiče byli ten večer hrozně vyděšení z telefonátu od policie, že výprask dostala až po návratu domů z nemocnice.


Příběh o první pomoci-Otrava alkoholem-všechno dobře dopadlo

Měli jsme jít na další akci, ale Lucka měla měsíc zaracha. Udělaly jsme si popcorn a celý ten večer jsme koukaly na horory. Nakonec to taky nebylo špatný a ani ten alkohol jsme k zábavě nepotřebovaly.


(Autor: Veronika D.)



A co ty? Uměl/a bys Lucce pomoci? Víš kdy dávat postiženého do zotavovací polohy nebo jak se to vlastně dělá? Přijď na zážitkový kurz první pomoci a všechno si vyzkoušej na vlastní kůži.


bottom of page