top of page

Třetí příběh: Zrádné vlny


Lidi se začali scházet na jednom místě, volali na sebe, ale v první chvíli jsme tomu nevěnovali moc pozornost. To se změnilo, když jsme pochopili, co se děje. Ve vysokých vlnách zhruba 50m od břehu jsme viděli tělo muže, plovoucí obličejem ponořeným do vody. Okamžitě jsme s přítelem běželi k hloučku nyní už pouze čtyř Portugalců a instruovali je k zavolání záchranné služby.

Velkým problémem byly opravdu velké vlny, které bránily včasnému vylovení muže z vody. Do vln se vrhnul mladý surfař a nebýt jeho surfu, vlny by nejspíš po čase vyčerpaly i jeho a byl by sám ohrožen. Nevím přesně, kolik času uběhlo, než jsme muže vytáhli na břeh, ale odhaduji, že to bylo přes 10 minut a navíc se muselo počítat i s časem, který uběhl, než si nehybného těla někdo všiml. Ihned poté, co tonoucího se dostali na břeh, jsem zahájila srdeční masáž.

Muž byl plný vody a při každém stlačení z úst odcházelo velké množství vody a pěny a i přes téměř kompletní medicínské vzdělání jsem netušila, jestli se při přítomnosti velkého objemu vody v dýchacích cestách má do postiženého dýchat. Držela jsem se tedy snahy o důkladnou masáž až do vyčerpání (které přišlo poměrně záhy).

V masáži mě střídal přítel, který je laik, tak jsem ho instruovala, kde a jak má stlačovat hrudník. Abychom dodrželi alespoň přibližnou frekvenci 100/min, navzájem jsme si stlačení počítali. Takto jsme se střídali bohužel bez viditelného efektu a bez obnovy oběhu a dechu až do příjezdu záchranářů, kteří resuscitaci převzali. Samozřejmě takový zážitek byl pro nás oba otřes a zbytek naší cesty se už nesl v lehce depresivním duchu. O utopeného pána a jeho osud jsme se dál zajímali. Zjistili jsme, že se jednalo o starostu okolní obce a středoškolského profesora, kterému na pláži zrovna začínala dovolená.


Proto je nácvik různých modelových situací z mého pohledu opravdu luxusem nejen pro zdravotníky, ale hlavně pro veřejnost, která se chce naučit, zlepšit nebo zafixovat tyto úkony. Nikdy nevíte, kdy se to bude hodit i vám. “

(Zdroj: MUDr. Eva Přikrylová)

Co měla Eva udělat?

Myslím, že Eva postupovala naprosto správně. Resuscitaci správně neukončovala ani nepřerušovala až do příjezdu záchranky. Bohužel, ani při perfektním poskytnutí první pomoci, nemusí situace dobře dopadnout. Prodleva mezi tím, než někdo zaregistroval, že se muž topí a začátkem resuscitace byla zřejmě příliš velká. Muž měl dbát více na svou bezpečnost a do vody nechodit.

Pokud jste také poskytovali první pomoc a chcete se o svůj příběh podělit, napište nám tudy. Na vaše příběhy se těší Ivet a Jitka.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

DVACÁTÝ PRVNÍ PŘÍBĚH: KRVÁCENÍ Z NOSU

Celá šťastná se začala hrát spolu s manželem. Na ostatní hračky se už ani nepodívala. Z pokoje bylo slyšet, že se spolu baví. Najednou smích vystřídal tupý náraz a pláč. Vběhla jsem do pokoje. Dcera m

bottom of page