top of page

Čtvrtý příběh: Nešťastná hra

Byly letní prázdniny

Holky se chtěly zavřít před synovcem v pokoji. Ten ale začal na dveře se skleněnou výplní tlačit tak, že po chvíli nevydržely a rozbily se.

Vyběhla jsem z kuchyně a uviděla vysklené dveře do pokoje. Před nimi stál synovec, který brečel a držel se za hlavu. Moje sestra u něj klečela, a snažila se zjistit co mu je. Já jsem přes rozbité dveře viděla svojí dceru, která měla zakrvácenou tvář, a po levé ruce jí stékal proud krve. Opatrně jsem přeskakovala kusy skla, abych se k ní dostala a sama neskončila s rozřezanou nohou.

Vzala jsem ji do koupelny, kde jsem začala zjišťovat, jak vážné js

Celou dobu, co jsem jí ošetřovala, jsem se ji snažila utišovat a také jsem se snažila uklidnit sestru, která byla hrozně vystrašená a nedokázala udržet pod kontrolou své emoce ani hlas. Nevěděla, co má dělat, a hrozně panikařila.

Synovci spadl na hlavu obrovský kus skla a na hlavě měl otok tvaru švestky. Přes otevřené dveře do koupelny jsem ji instruovala, co má dělat. Dcerku jsem odvedla stranou a obvaz jsem jí stále tlačila přímo do rány. Po chvilce jsem ho nadzvedla, abych zkontrolovala sílu krvácení. Naštěstí sláblo a tak jsem jí pomocí náplastí oba okraje rány stáhla co nejvíc k sobě.

Moje sestra se zklidnila a synovci na otok přiložila studený obklad. Nakonec jsem ještě zkontrolovala neteř. Jí se naštěstí podařilo odskočit od dveří a tak měla pouze malé škrábance na rukou.

Když  bylo vše vyřešené a děti i sestra byly v klidu, vyšla jsem ven a musela jsem uklidnit sama sebe. Až tehdy mi došlo, co se vůbec stalo, a že to mohlo dopadnout mnohem hůř. Byla jsem ráda, že jsme to zvládli  i bez záchranky, a nemuseli jsme jet na chirurgii. Tuhle nešťastnou událost mi však bude pořád připomínat jizva, která zůstala mojí holčičce na ruce.

(Zdroj: Jitka K.)

Co měla Jitka udělat?

– krvácení se snažit ihned zastavit tlakem přímo na ránu obvaz neodstraňovat (v případě že obvaz začne prosakovat, vytvoříme novou vrstvu) – při rozsáhlém krvácení volat záchranku – pokud by v ráně měla zapíchnutý velký kus skla nesnažit se ho vytáhnout – na otok přikládat studený obklad – pokojným hlasem se snažit uklidnit zraněné a hysterické osoby (je dobré zaměstnat je malým úkolem)

Pokud jste také poskytovali první pomoc a chcete se o svůj příběh podělit, napište nám tudy. Na vaše příběhy se těší Ivet a Jitka.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

DVACÁTÝ PRVNÍ PŘÍBĚH: KRVÁCENÍ Z NOSU

Celá šťastná se začala hrát spolu s manželem. Na ostatní hračky se už ani nepodívala. Z pokoje bylo slyšet, že se spolu baví. Najednou smích vystřídal tupý náraz a pláč. Vběhla jsem do pokoje. Dcera m

bottom of page