top of page

Co (ne)dělat na táborech — neboj se pomoci!


Sníh slezl, jaro klepe na dveře a za chvíli nastane období škol v přírodě a různých pobytových akcí, které jsou vlastně takovou přípravkou na velké letní tábory. Přečti si článek a NEBOJ se pomoci! bezpečnějšímu pobytu dětí mimo domov.

Na tábory a pobytové akce se budeme dívat chvíli očima zdravotníka, chvíli očima hlavního vedoucího, potažmo zřizovatele. Něco jsou nařízení vycházející ze zákonných předpisů níže, něco doporučení daná praxí a nemá cenu to oddělovat.

Zákonné podklady

Máme jeden zákon, kde pro nás platí pár paragrafů a jednu vyhlášku, která platí celá, je krátká a má užitečné přílohy:

  1. Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví

  2. Vyhláška MZ č. 106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti (Zákony pro lidi, 2001)

Tábor od A do Z

Budeme postupovat chronologicky, od doby, co se dozvíte, že jedete na tábor (nejčastěji jako zdravotník), do doby, než doma po táboře vyvrhnete z krosny špinavé prádlo.

Doma (u počítače)

Sedíte doma u počítače, ověřte si, zda vám organizátor zařídil lékárničku (nebo se domluvte na finančním budgetu a jejím nakoupením ve vaší režii) a vyžádejte si kontakt na smluveného lékaře, vyhledejte kontakty na nemocnice v okolí (znejte adresy, ordinační hodiny, telefonní čísla a pohotovosti). Nechte si poslat seznam dětí a pracovníků tábora, mrkněte na jídelníček (cíleně v něm vyhledávejte nebezpečné potraviny — majonézu, špatně tepelně opracované maso…).

U vlaku/autobusu

Jste na nástupišti — začíná vám důležitá byrokratická povinnost, vybíráte: kartičku pojištěnce (nebo čitelnou kopii), potvrzení o zdravotní způsobilosti, potvrzení o bezinfekčnostiléky (všechny léky od všech dětí, kromě „krizových léků“, tj. léky na alergii, léky pro diabetiky aj.). Léky řádně označené, v originálním balení s příbalovým letákem a vyznačeným dávkováním. Zkontrolujte dětem vši. Zapisujte si užitečná doporučení rodičů.

Příjezd do tábořiště

První kroky vedou na ošetřovnu a izolaci, děláte si pořádek v dokumentaci. Zorganizujete zdravotnický filtr — předůležitá věc, kde je nutné vidět každé dítě, podívat se mu do krku, popovídat si s ním, domluvit se na výdeji léčiv a… dát mu lízátko (nebo klidně mrkev, jde o to, že na filtru se buduje/definitivně ztrácí důvěra v osobu zdravotníka).

Průběh tábora

Jste 24/7 k dispozici pro ošetření akutních stavů. Zřiďte si „ordinační hodiny“, tedy čas, kdy budete fyzicky k nalezení na ošetřovně. Budete si sem zvát převazy, kontroly apod. Kontrolujete osobní hygienu dětí, podílíte se na sestavování programu, upravujete jídelníček a po večerech píšete dokumentaci a bodujete úklid. Fyzicky jste přítomní u koupání na otevřené vodě.

Návrat do civilizace

Opět na nástupišti — vracíte: kartičku pojištěnce, potvrzení o zdravotní způsobilosti (platí totiž 1 rok), nepoužité léky a výpis ze zdravotní dokumentace. (Archivuje se tedy bezinfekčnost a originál zdravotnické dokumentace.)

Ubytování a stravování

Zdravotník dbá na osobní hygienu dětí, často boduje úklid, tedy má určitou kontrolní účast na ubytování. Podobné je to se stravováním — zásahy do jídelníčku, upozorňování na kolizi těžkého jídla a náročného pohybového programu apod.

Ubytování

Bodujte úklid, snažte se děti motivovat (praktikám „letecký den“ snad již odzvonilo); dohlížejte na spaní na palandách; nekompromisně zasahujte proti přivezeným svačinám z domova.

Děti se musí jednou týdně vysprchovat/vykoupat v teplé vodě. Nelze nahradit saunováním.

Stravování

Udělejte si „potravinářský průkaz“, projděte si kuchyň, snažte se vidět nedostatky v oddělení špinavých a čistých technologií, mrkněte na kvalitu chlazení potravin a jejich skladbu v lednicích. Poslední dobou jsem si zvykl doporučovat namátkových 5 dílů pořadu „Ano, šéfe“ — zaměřte se na místa, na které Zdeněk Pohlreich vždy nadává a víte, kam koukat… Jako fakt.

Děti mají mít 5 (s druhou večeří 6) jídel denně, z nichž jedno z hlavních jídel musí být teplé. Svačiny vydávejte v daný čas k okamžité konzumaci, zákonem umožněný výdej s hlavním jídlem nedoporučuji, děti se přežerou a máte o problém víc…

Pokud chcete být skvělým táborovým zdravotníkem, pak potřebujete náš kurz: Zdravotník zotavovacích akcí, kde do vás všechny nezbytné znalosti, první pomoc a modelovky za intenzivní čtyři dny nacpeme.

Bibliografie

Letní dětský tábor Rabštejn, 2016. Táboření.cz [online]. [cit. 2017-02-28].

Zákony pro lidi, 2001. Zákon 258/2000 Sb. a vyhláška 106/2001 Sb. [online]. [cit. 2017-02-28].

bottom of page