top of page

Mýtus 48 — Tak si to aspoň počůrej, moč přece dezinfikuje.

Jak to celé vzniklo?


Celá tato báchorka má pravděpodobně svůj základ v urinoterapii, léčbě z oblasti alternativní medicíny. Ta má své kořeny v Indii, Japonsku i Arábii.

  • (1) Někde věřili, že má moč afrodiziakální účinky nebo že působí blahodárně na krásu pleti.

  • Jinde se močí pomazávají, nebo se v ní koupou či ji dokonce i pijí.


(2)Čerstvou moč zdravého člověka můžeme považovat za relativně sterilní. Obsahuje totiž méně jak 105 bakterií na 1 ml moči (3), což je málo, ale bakterie se rychle množí.


Moč začíná páchnout v okamžiku, kdy ji větší množství bakterií začne rozkládat, a tím se uvolní amoniak, čili čpavek. (4)


moč-do-rany-kurz-prvni-pomoci-zazitkem-prpom-praha

Moč desinfikuje - Proč to nefunguje?


Především proto, že nikdy není tak zle, abychom se museli uchylovat k těmto prehistorickým metodám.


Pokud se nám nějaký menší úraz stane v blízkosti domova, jistě bude poblíž lékárnička či voda. Když se poraníme na výletě, mnohem lepší bude použít studánku, nebo klidně i vodu, kterou máme v batohu na pití. Nejlepší je ale i tam vyrážet radši s lékárničkou. Kdo je připraven, není překvapen, že?


Pokud bychom se k tomuto krajnímu řešení přeci jen odhodlali, způsobíme tak maximálně zápach z rány. Moč se bude vlivem tělesného tepla a látek obsažených v krvi rozkládat rychleji. Berme také v potaz fakt, že moč je tu především od toho, aby odváděla z těla odpadní látky, které mohou být až toxické.


Jak je to správně?


Pokud u sebe máte lékárničku, řešení je jednoduché. Pokud ne, použijte jakýkoliv zdroj co nejčistší vody k výplachu rány. Avšak nikde a nikdy asi nebude tak zle, aby rána nepočkala na řádnou péči ve Vašem domově nebo v nejbližší civilizaci.


Pokud se chcete naučit poskytovat první pomoc správně a bez zbytečných chyb, navštivte některý z našich zážitkových kurzů první pomoci.



kravaceni-poraneni-v-lese-kurz-prvni-pomoci-zazitkem-prpom-praha

Zdroje informací a obrázků

  1. Urinoterapie – Wikipedie. [online]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Urinoterapie

  2. Urinoterapie | Sisyfos – Český klub skeptiků. Homepage – Český klub skeptiků – Sisyfos [online]. Copyright © 2019 Sisyfos [cit. 18.02.2019]. Dostupné z: https://www.sisyfos.cz/clanek/900-urinoterapie

  3. Vyšetření močového sedimentu – WikiSkripta. [online]. Dostupné z: https://www.wikiskripta.eu/w/Vy%C5%A1et%C5%99en%C3%AD_mo%C4%8Dov%C3%A9ho_sedimentu

  4. Long, Maxine. Rodinná encyklopedie medicíny a zdraví. Čestlice : REBO Productions s. r. o., 2006. str. 455. 80- 7234-074-3.

  5. Grondin. Močení. Wikipedie – otevřená encyklopedie. [Online] 22. květen 2006. [Citace: 5. únor 2014.]

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page