top of page

Mýtus 42 — Na výlet do zimních hor stačí obyčejná lékárnička

Proč je to špatně?


Nikdy nevíte, s čím se na horách setkáte. Počasí se mění z minuty na minutu a nenadálá událost se stane jak nic. Obyčejná lékárnička, třeba ta do auta, vám stačit nebude. A je jedno jestli se vydáte do Krkonoš, Tater nebo Alp. Vždy je dobré být dobře připraven, pak nebudete nastalou situací natolik překvapeni.


Mimochodem, víte, jak moc je i ta obyčejná autolékárnička nekvalitní? O tom jsme už ale psali, pojďte si o tom přečíst – klikněte ZDE.

Autolékárnička nedávno prošla novelou, pokud ve svém autě vozíte neaktuální nebo expirovanou, nezapomeňte si objednat novou v našem e-shopu. Dostane se Vám kvalitního vybavení a za rozumnou cenu.


Co by měla lékárnička do zimních hor obsahovat?


Začneme tím, co by obsahovat měla v každém případě. Jako dobrý základ se zdá být obsah autolékárničky. Ovšem v mnohem lepší kvalitě a mírně redukovaná. Každý vysokohorský turista přece řeší objem a váhu svého vybavení.


Než vybavenou lékárničku, to si radši kupte jen prázdný obal. Jednak, ušetříte dost peněz a druhak, nakoupíte si jen to potřebné dle vlastního uvážení. Navíc tak své vybavení budete mít v dostatečné kvalitě.


Obal


V každém případě by měl být měkký. Žádná autolékárničková krabice. Snadno se pak přizpůsobí objemu do něj vloženého vybavení. Lépe se vám taky vloží do batohu. Navíc, pokud zvolíte kvalitní výrobek, bude obal z nepromokavého materiálu. Nebo si ten méně kvalitní můžete naimpregnovat klasickými spreji, jako třeba svoji bundu nebo boty. Tyto obaly seženete v outdoorových prodejnách.


Krvácení a rány


V horách se můžete velice snadno zranit. Pád na zmrzlý sníh, poranění o mačky, cepín nebo nesmeky či říznutí se nožem při přípravě jídla? To vše je dost možné…

1. RUKAVICE

Neodmyslitelná součást každé lékárničky. Nejen v horách nemusíte být zraněni právě Vy. Může jít třeba o kamaráda nebo člena jiné výpravy. Nikdy nevíte, jak je na tom dotyčný zdravotně. Je víc než rozumné, nosit rukavice všude s sebou a ještě rozumnější je, nezapomenout je použít. Nikdy neberte jen jedny, alespoň dvoje jsou nutnost.

2. STERILNÍ ČTVERCE

Materiál z gázy, který je základem snad každého obvazu. Je určen ke krytí ran. Dá se přichytit cívkovou náplastí nebo obvazem. Kupte lépe větších rozměrů, pokryjí větší plochu. Budete-li v horách potřebovat jen menší část, není nic snazšího než čtverec nastříhat na menší části.

3. OBVAZY

Čtverce bude potřeba něčím přichytit. Zde se budou hodit obvazy. Kupte ty lepší, co déle vydrží a jsou pevnější. Součástí hotových obvazů jsou už i připevněné sterilní čtverce. Obvazy kupte v dostatečném množství a o více velikostech.

4. ZAŠKRCOVADLO

Slouží k zástavě krvácení. Někdo o něm říká, že je snad z pravěku, ale v horách, kde pomoc může přijít až za dlouho, se zkrátka hodí. Těžké krvácivé úrazy jsou při vysokohorských výstupech možným život ohrožujícím nebezpečím.

5. HEMOSTATIKA

Jde o různé prostředky k zástavě krvácení. Na trhu jich je spousta. Existují třeba i dražší hemostatické obvazy, které doporučujeme použít spíš než pouhé granule, ty totiž mohou být z krvácející rány snadno vyplaveny. Lékárničku si vybavte třeba Celox gázou. Jde o obinadlo, které je napuštěné hemostatickou látkou, která krvácení může značně omezit. Můžete jej využít s další gázou či obinadlem jako tlakový obvaz. Nezapomeňte ale i zde na dostatečný tlak do krvácející rány, ten je zcela zásadní. 


Už jste někdy, třeba při výškové nemoci v horách, krváceli z nosu? Zde se hodí mít po ruce GelitaSpon (Gelaspon). Jde o savý molitanový materiál, který se dá nastříhat do tamponů různé velikosti, které snadno zavedete do nosu.  


6. DEZINFEKCE

Ještě před krytím rány je důležité kvalitní vyčištění. Velmi skladnou variantou jsou malé čtverečky napuštěné alkoholem, třeba Soft-Zellin.

Doporučit můžeme také Betadine. Ta se dá zakoupit buď v malé lahvičce jako roztok, nebo jako mast, kterou můžete nanášet opakovaně pod sterilní čtverec před obvázáním rány. Dalším přípravkem na trhu je Jodisol, ten se dá koupit v malé lahvičce, takže na cestách nezabere moc místa. Oba tyto přípravky ale nesmí používat nikdo, u koho se někdy vyskytla alergická reakce na jód. Pokud takovou alergií trpíte, koupit si můžete třeba dezinfekci s názvem Ajatin.


7. NÁPLASTI

Hodí se klasické polštářkové. Na cívce nebo celoplošné. I těch sbalte dostatečné množství, neváží skoro nic, ale určitě se budou hodit.


Speciální vybavení


8. NÁSTROJE

Dobré nůžky tvoří základ lékárničky, jak jinak si nastříhat náplast, Gelaspon nebo obvaz. V létě se hodí mít po ruce pinzetu na klíšťata. Ani zavírací špendlíky nemusí být na škodu.


9. IZOTERMICKÁ FÓLIE

Ta slouží k zajištění tepelného komfortu zraněného. Izofólie je v horách naprostou alfou i omegou. Může se hodit i v případě nouzového přespání v terénu. O tom, jak ji nejlépe použít se dozvíte ZDE.


10. HŘEJIVÉ SÁČKY

Tak ty se v zimních horách víc než jen hodí. Jsou jednorázově využitelné, hřejí asi 5-8 hodin. Stačí je vyndat z obalu a při kontaktu se vzduchem začnou hřát. Jsou chytře vyřešeny, proto ani pád do tvrdého sněhu je v batohu či krosně omylem neaktivuje.

Možnou variantou jsou i pytlíčky s plíškem, ty hřejí jen asi 30 minut. Tyto lze ale využít i opakovaně, a to po převaření. Jejich nevýhodou je možná náhodná aktivace už v batohu.


Nikdy žádné z těchto pytlíčků nepřikládejte na holé tělo zraněného, vždycky přes vrstvu oblečení!


11. ELASTICKÉ OBINADLO

Jde o pružný obvaz, hodí se třeba jen na natažený sval. Na ponámahovou bolest svalů či kloubů můžeme doporučit i gely jako jsou Voltaren či Veral.


Léčiva


Zde můžete být poměrně kreativní. Existuje množství lékových skupin, které se v horách můžou hodit. Pojďme si je vyjmenovat a uvést některé ze zástupců. Léčiva uvedená červenou kurzívou jsou na předpis. Požádat o ně tedy musíte ještě před expedicí svého lékaře. Takové léky by měly být určeny jen pro Vaši vlastní potřebu.

  1. Na bolest a tlumení horečky (analgetika, antipyretika) – Paralen, Acylpyrin (u něj pozor, nesmí jej užít děti)

  2. Proti průjmu (antidiarotika) – Imodium, Endiaron, Smecta, Carbosorb (střevní adsorbens)

  3. Při zácpě – projímadla (laxativa) – Guttalax, Fenolax, Lactulosa

  4. Proti alergii (antihistaminika) – Zodac, Zyrtec, Xyzal, Analergin, Allergodil oční kapky, Livostin oční kapky, Dithiaden, Prednison

  5. Na suchý dráždivý kašel (antitusika) – Stoptussin, Kodein;

  6. Na vlhký kašel s tvorbou hlenu (mukolytika) – Mucosolvan

  7. Na zanícené rány – Framykoin, Betadine mast

  8. Kapky a masti do očí (oftalmologika) – Opthalmo-Septonex, O-Framykoin

  9. K dezinfekci vody – Hypermangan, Pharax aqua, Sanosil

  10. Širokospektrá antibiotika – jedete-li mimo civilizaci na delší dobu, mohou se hodit

  11. Na bolesti v krku – Stopangin, Strepsils, Orofar (ať už ve formě různých sprejů, kloktadel či pastilek)

  12. Na kůži spálenou od sluníčka – Pathenol


Nezdravotnický materiál


Obvazy a tablety už bychom měli, ale pořád ten rozdíl oproti normální (i když velmi dobře vybavené) lékárničce není znatelný. To, čím se lékárnička do hor odlišuje, vůbec není zdravotnický materiál.


Přibalte si:

  • čelovku

  • prostředky k rozdělání ohně (voděodolně zabalené sirky, zapalovače, křesadla),

  • dostatek náhradního oblečení (triko, spodní prádlo, rukavice a hlavně ponožky – na těch se nešetří!)

  • lavinové vybavení (např. lavinovou sondu).

  • Prostředky k nouzovému přespání (izotermická fólie a bivakovací pytel - žďárského vak) a pitná voda.

  • Opalovací krém či sluneční brýle. Přeci jen je slunce na horách hodně ostré.


V neposlední řadě byste měli, chystáte-li se do ciziny, myslet i na dobré zdravotní pojištění.


Lékárnička do hor – co si z toho odnést?


Obecně existuje mnoho druhů lékárniček – jinou si vezmete na krátkou procházku po horách, další na extrémní expedici do velehor. Výše zmíněný seznam je však naprostým základem, který je dle uvážení každého jednotlivce možné různě upravit.


Mít v batohu dobře vybavenou lékárničku je rozhodně krok správným směrem, ale nestačí to! Proč?


Už jste někdy pečovali o podchlazeného nebo řešili omrzliny?

Viděli jste někdy obvaz rozbalený a drželi ho v ruce při zástavě masivního krvácení?


Pokud ne, je nejvyšší čas se to ještě před výjezdem do hor pořádně naučit. Pojeďte s námi na některý zážitkový horský kurz!


Dva až čtyři dny v přírodě, skutečné situace, přímá práce s materiálem a hlavně zážitek, který nevyprchá… Naučte se zachránit lidský život ve ztížených podmínkách hor.

Pokud byste chtěli získat další cenné rady o horské lékárničce na Vaši expedici, napište Gabče, naší mountain joy provider, kontakt na ni je gabriela.tothova@zazij-prpom.cz.


bottom of page