top of page

Mýtus 20 — V autolékárničce je vše potřebné pro první pomoc

Jak to celé vzniklo?


Že legislativa v České republice není mnohdy zrovna ideální, to asi víme všichni. Kde se tedy vzala ta naprostá důvěra ve vyhlášku, která stanoví, co má obsahovat autolékárnička? Napadá nás jednak nedostatečná informovanost laiků, v druhé řadě neschopnost nás Čechů chtít a hlavně dostatečně ocenit nabízenou kvalitu.


Proč je to špatně?


Autolékárničky, které se prodávají na českém trhu, sice odpovídají vyhlášce, nikoli však zdravému rozumu.

Bohužel velmi často obsahují:

  • tenké obvazy mizerné kvality

  • nelepící lepenku

  • nestříhající nůžky

  • Snadno se trhající a hlavně jen jeden pár rukavic. V obyčejné autolékárničce najdete jen jednu jejich velikost, doufejte tak, že se do nich právě vy bez problémů vejdete…

  • Dále v autolékárničkách naleznete nesmyslné písemné návody, jak poskytnout první pomoc.

  • Každá věc je zabalená v nespočtu obalů, což vám práci na místě nehody pěkně ztíží.

  • Kromě toho jsou autolékárničky často velmi nepřehledné a různými dalšími způsoby ošizené.

Princip, na základě kterého vznikl tento problém, je jednoduchý — většina výrobců se o kvalitu svých autolékárniček moc nezajímá. Řeší jen výrobní a tržní cenu. Vyhláška nestačí, aby zajistila dostatečnou kvalitu a jiný princip, který by nám ji zajistil, nemáme. Výsledkem je pak trh zaplavený nepoužitelnými braky, které sice projdou policejní kontrolou, ale když je vidí záchranář, děsem mu slezou vlasy.

Tyto informace nejsou nijak tajné. Záchranné služby jednou za čas obsah autolékárniček analyzují a vydávají články či videa o katastrofálních nedostatcích těchto lékárniček. Pojďte jedno takové video se záchranáři ze Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje zhlédnout i vy — najdete jej ZDE.


Autolékárničky — Jak je to správně?


V prvé řadě se nespoléhejte jen na autoškoly. Výuka první pomoci ve většině z nich není dostačující. O tom, jak má vypadat kvalitně vybavená autolékárnička, se tak asi vůbec nedozvíte.

Pokud jste si už koupili nějakou ne úplně kvalitní lékárničku, alespoň si ji rozbalte a seznamte se s jejím obsahem. Ano, lékárničku můžete a měli byste vyybalit z ochrané folie. Jak jinak zjistíte, co tam máte a v jaké kvalitě? Navíc vás u případné nehody bude vybalování jen zdržovat.

Doporučujeme do lékárničky dokoupit:

  • dostatečný počet kvalitních rukavic odpovídajících velikostí

  • lepící lepenku

  • použitelné ostré nůžky

  • kvalitnější obvazy

  • dostatečně široké zaškrcovadlo

Pokud máte v lékárničce plastovou masku pro dýchání z úst do úst, tak ji vyhoďte. Proč? Je úplně k ničemu. Nevěříte? Těžko vysvětlovat v článku — přijďte si k nám na zážitkové kurzy běžné autolékárničky osobně vyzkoušet v mnoha modelových situacích.

Můžete si také pořídit naši Chytrou autolékárničku. Ta totiž odpovídá nejen vyhlášce, ale také zdravému rozumu. Pokud vás zajímají detaily, neváhejte nám napsat.

Mýty o první pomoci jsou hlavně o tom, co rozhodně nedělat. Jak se ale vlastně dělá první pomoc? O tom píšeme seriál článků Neboj se pomoci! Nejlépe ale uděláte, když si to přijdete rovnou vyzkoušet a naučit na nějaký zážitkový kurz.




bottom of page