top of page

Mýtus 50 — Díky autolékárničce všechno správně ošetřím

Jak to celé vzniklo?


Obsah autolékárničky je dán vyhláškou Ministerstva dopravy. Měli bychom ji vozit ve svých autech úplně všichni. Skutečně nám ale na místě nehody pomůže, nebo s ní budeme muset těžce improvizovat?

A opravdu je dobré vkládat osud zraněných jen do rukou vyhlášky? Pamatovali v ní zákonodárci vůbec na všechno?

Pojďme si hned na začátek ujasnit prostý fakt, že autolékárnička nebude na místě nehody něco jako samospásná truhlička, kterou když otevřete, stane se zázrak…


Autolékárnička stačí —  proč je to špatně?

Autolékárničky, které se prodávají na českém trhu, sice odpovídají vyhlášce,


chytrá autolékárnička prpom kurzy první pomoci

nikoli však zdravému rozumu. Obsahují tenké obvazy mizerné kvality, nelepící lepenku, nestříhající nůžky, do nedávna také nepoužitelnou resuscitační masku pro dýchání z úst do úst. Výjimkou není ani snadno se trhající a hlavně jen jeden pár rukavic. V obyčejné autolékárničce naleznete jeden pár rukavic blíže neurčené velikosti, a proto doufejte, že Vám budou sedět…

Každá věc je zabalená v nespočtu obalů, což vám práci na místě nehody pěkně ztíží. Kromě toho jsou autolékárničky často velmi nepřehledné a různými dalšími způsoby ošizené.


Princip, na základě kterého vznikl tento problém, je jednoduchý — většina výrobců se o kvalitu svých autolékárniček moc nezajímá. Řeší jen výrobní a tržní cenu. Vyhláška nestačí, aby zajistila dostatečnou kvalitu a jiný princip, který by nám ji zajistil, nemáme. Výsledkem je pak trh zaplavený nepoužitelnými braky, které sice projdou policejní kontrolou, ale když je vidí záchranář, děsem mu slezou vlasy…

Tyto informace nejsou nijak tajné. Zdravotnické záchranné služby jednou za čas obsah autolékárniček analyzují a vydávají články či videa o  katastrofálních nedostatcích těchto lékárniček. Pojďte jedno takové video se záchranáři ze Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje zhlédnout i Vy — najdete jej ZDE. Občas se tyto informace objeví také jako součást reportáží ve zprávách.

Na autolékárničku se proto nespoléhejte. První pomoc za Vás beztak neposkytne. To musíte udělat vy! A teď ruku na srdce, jak jste na tom? Zvládnete v panice a stresu správně rozhodnout, koho vytáhnout z auta? Víte, jak to provést? Dokážete zastavit krvácení a zahájit resuscitaci?

Jak je to správně?


Nejjednodušší je navštívit ZÁŽITKOVÝ kurz první pomoci, kde se seznámíte nejen s obsahem a riziky autolékárničky, ale hlavně si ji Vy sami reálně otestuje. Jak? No přece na spoustě modelových situací. Jednou z nich může být právě autonehoda.

O tom, jaký kurz první pomoci z obrovského množství nabízených vybrat, to se můžete dočíst ZDE.


Také si můžete pořídit naši Chytrou autolékárničku, ta totiž odpovídá nejen vyhlášce, ale hlavně i zdravému rozumu. Pokud Vás zajímají detaily, podívejte se SEM. Nebo si můžete lépe vybavit svou vlastní autolékárničku tak, aby odpovídala Vašim potřebám.





Mýtus 50 — Díky autolékárničce všechno správně ošetřím
bottom of page