top of page

Mýtus 8 — 155 je retro, dnes vytáčím pouze 112

Jak to celé vzniklo?

Může za to mediální masáž, kterou vznik 112 provázel. Národní linky, tedy čísla 150 na hasiče, 155 na záchranku a 158 na policii, jako by se propadly do země. Existují ještě vůbec, nebo už zmizely v propadlišti dějin tísňových linek?

Proč je to špatně?

Mýtus 8 — 155 je retro, dnes vytáčím pouze 112

Vždy když na kurzech učíme volání na záchranku, dostaneme se k otázce — národní čísla vs. 112. Často pak slýcháme následující vysvětlení: „Pokud se jedná o zdravotní problém, volal bych 155. Ale pokud potřebuji všechny tři složky integrovaného záchranného systému (IZS), například u autonehody, pak je lepší volat 112. Na pomoc mi tak dorazí nejen záchranka, ale i hasiči a policisté.“

Není to úplný nesmysl, je to jen mylná představa. Pokud se stanete svědky třeba právě autonehody s jakýmkoli zraněním, volejte vždy 155. Dostanete rovnou kvalitní informace o první pomoci, a nebojte, všechny složky dorazí také. Dispečerka záchranky je totiž schopna na místo nehody odeslat jak záchranáře, tak i hasiče či policisty.

Jak je to správně?


Je třeba si odpovědět na otázku: „Je tu 112 vůbec pro nás, pro nás Čechy?“ Ne, není. Je tu hlavně pro cizince, což byl zásadní důvod, kvůli kterému byla zřízena. Evropská unie totiž garantuje, že se v jakémkoliv členském státě dovoláte operátora hovořícího anglicky.

V České republice 112 konkrétně provozuje Hasičský záchranný sbor. Hovor tedy zvedne hasič, který umí anglicky, s první pomocí vám ale dostatečně kvalitně neporadí. Váš problém záchrance buď předá, nebo vás beztak rovnou na dispečink záchranky přepojí, což ale zabere chvíli navíc.

Závěrem tedy, na území ČR volejte vždy tu národní tísňovou linku, do jejíž kompetence zásah spadá. V případě zdravotních problémů volejte záchranku na čísle 155. Číslo 112 si zapamatujte, až budete v létě na dovolené v některém státě EU a dostanete se do úzkých.

Mýty o první pomoci jsou hlavně o tom, co rozhodně nedělat. Jak se ale vlastně dělá první pomoc? O tom píšeme seriál článků Neboj se pomoci! Po přečtení tohoto mýtu by vás mohl zajímat článek „Přivolání odborné pomoci“. Pořád ale platí, že žádné čtení vás první pomoc pořádně nenaučí. Nedá se to zařídit jinak, než že přijdete na zážitkový kurz :)


Mýtus 8 — 155 je retro, dnes vytáčím pouze 112

Zdroje

  1. Integrovaný záchranný systém – Hasičský záchranný sbor České republiky. Úvodní strana – Hasičský záchranný sbor České republiky [online]. Copyright © 2018 Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR, všechna práva vyhrazena [cit. 16.05.2018]. Dostupné z: http://www.hzscr.cz/clanek/integrovany-zachranny-system.aspx

bottom of page