top of page

Mýtus 71 — Má křeče! Honem ho někdo zalehněte!

Jak to celé vzniklo?


Tuto situaci reálně zažila jedna z našich lektorek při cestě autobusem. Mýtus je tedy stále bohužel ,,živý”. Byla svědkem záchvatu křečí u spolucestujícího, při kterém se ho další člověk snažil vší silou zalehnout.


Můžeme jen dohadovat, z jakého důvodu mají někteří lidé tendenci záchvatům bránit – zřejmě je vyděsí a snaží se tak dotyčnému ,,pomoci”. Bohužel tím však mohou situaci jen zhoršit, zbytečně poranit nemocného nebo sebe. 

Proč je to špatně?


Především je potřeba si uvědomit, že křečím nemá cenu bránit, rozhodně tak dřív neodezní. Dotyčnému můžete naopak ublížit. Obzvlášť pokud byste se mu snažili násilím ,,otevřít čelisti a vytáhnout zapadlý jazyk”.


Na tento necitlivý (a navíc neúčinný) postup opravdu jednou provždy zapomeňte. Svaly v křeči mají velkou sílu, kterou stejně fyzicky nepřekonáte. Křečující vám může poranit prsty, které mu budete do úst strkat. A i když mu ústa otevřete, beztak dýchat nezačne. Závěr? Dotyčnému takovýmto postupem nepomůžete, ba naopak uškodíte sobě i jemu. 

Křeče – jak je to správně?


Nejčastějším onemocněním, u kterého se můžete se záchvaty setkat, je epilepsie. Jedná se o  neurologické onemocnění, které se u každého pacienta projevuje trochu jinak. Pro dnešní mýtus je zásadní velký epileptický záchvat (tzv. grand mal), který se většinou projevuje tonicko – klonickými křečemi celého těla (svaly se propínají a pak jsou vidět záškuby) a bývá provázen poruchou vědomí a pádem na zem.


Někdy mu předchází stav zvaný ,,aura”, epileptik tak může poznat, že se blíží záchvat. Může jít třeba o vnímání určité chutě či vůně, záškuby těla, nepříjemný pocit v břiše, apod… Existuje mnoho dalších projevů tohoto onemocnění, o kterých si můžete přečíst např. zde (odbornější text) či na našich stránkách. Také můžete navštívit web neziskové organizace  Společnosti E.


Záchvaty křečí ovšem nemusí být jen projevem epilepsie! Může se jednat i o další postižení mozku (cévní, infekce, traumata, nádory,…) či úplně jinou příčinu – např. metabolické poruchy, horečka, psychogenní příčiny, intoxikace či odvykací syndromy, kardiovaskulární příčiny, aj… Křeče mohou být také přítomny v úvodu zástavy oběhu, je proto hrubou chybou nereagovat a říct si ,,to bude epileptik, přestane to”…!

Pokud tedy uvidíte osobu, u které probíhají celotělové křeče, postupujte následovně: 

  • Zajistěte, aby se dotyčný nemohl poranit

Opatrně mu dopomozte na zem, aby se neuhodil. Odstraňte z okolí nebezpečné předměty, uvolněte těsný oděv kolem krku a chraňte hlavu před nárazy – nedržte ji násilím, ale můžete kolem ní dát např. mikinu. Nesmíme ji ale po ustání křečí zapomenout vyndat, aby člověku nezhoršovala průchodnost dýchacích cest a nám bránila v kvalitním záklonu hlavy v případě přetrvávajícího bezvědomí.

  • V žádném případě pohybům nebraňte. Nesnažte se násilím otevřít ústa ani nic nevkládejte mezi zuby!

  • Volejte záchrannou službu na lince 155 vždy, když dotyčného neznáte nebo se záchvat u někoho objevil poprvé.


U známých epileptiků bude záležet na jejich individuálním zdravotním stavu  – komunikujte s nimi proto otevřeně a nechte se poučit, v jakém případě u daného člověka máte volat pomoc a kdy to není nutné, a jeho přání respektujte. (Pokud si nejste jisti, radši zavolejte a poraďte se s operátorkou zdravotnické záchranné služby na lince 155).


  • Když záchvat odezní, je nejdůležitější zkontrolovat stav vědomí a dýchání. Jak postupovat v případě bezvědomí se dočtete ZDE.

  • Pokud se dotyčný po záchvatu probere a komunikuje s vámi, je důležitá psychologická podpora a řešení přidružených problémů – např. pomočení, pokousání rtů či potřeba odpočinku

Pokud si nechcete o první pomoci jen číst, ale také si ji zažít a zafixovat, vyrazte na některý z našich kurzů, budeme se těšit :) 




ZDROJE INFORMACÍ:

  1. Urgentní medicína v klinické praxi lékaře (Šeblová, Knor a kol.)

  2. O epilepsii – Nemocnice Na Homolce. Home – Nemocnice Na Homolce [online]. Copyright © Nemocnice Na Homolce 2017 [cit. 11.08.2019]. Dostupné z: https://www.homolka.cz/nase-oddeleni/11635-specializovana-centra/11635-centrum-pro-epilepsii/11856-pro-pacienty/11858-o-epilepsii/

  3. O epilepsii – Společnost E. Společnost E – podporujeme osoby s epilepsií, aby se lépe vypořádaly se svou nemocí [online]. Dostupné z: http://www.spolecnost-e.cz/o-epilepsii/

  4. Epilepsie – WikiSkripta. [online]. Dostupné z: https://www.wikiskripta.eu/w/Epilepsie

  5. Křeče – WikiSkripta. [online]. Dostupné z: https://www.wikiskripta.eu/w/K%C5%99e%C4%8De


bottom of page