top of page

Mýtus 94 — Většina lidí zná příznaky mozkové mrtvice

Jak to celé vzniklo?


🎧 Radši posloucháš? Pust si epizodu tohoto mýtu do uší (Podcastová epizoda není přepisem článku).


-> Když se na kurzech ptáme účastníků, jak si představují člověka s probíhající cévní mozkovou příhodou (mrtvicí), často řeknou něco ve smyslu: ,,Nemůže najednou hýbat polovinou těla, sesune se na zem a bude mít spadlý koutek”.


Tak se mrtvice skutečně projevit může, je ale zrádná v tom, že příznaky vůbec nemusí být takto ,,nápadné”.


Další mylnou představou bývá, že postihuje jen staré lidi. Správné základní vyšetření při podezření na mrtvici nám řekne málokdo. A protože se jedná o druhou nejčastější příčinu úmrtí v České republice (1), která zdaleka nepostihuje jen seniory, pojďme si o ní povědět něco blíže.

Proč je to špatně?


V roce 2015 vznikl osvětový projekt ,,Čas je mozek“, který má za cíl zlepšit povědomí široké veřejnosti o cévní mozkové příhodě. Zastřešují ho odborné společnosti a rádi na něj ve výuce odkazujeme.


Pro pacienta je právě znalost těchto příznaků a správná první pomoc extrémně důležitá. Čím rychleji mu přivoláte záchranku na lince 155, tím rychleji se dostane do specializovaného centra a bude mu podána správná léčba. Zde bychom chtěli apelovat na to, abyste člověku s podezřením na mrtvici vždy volali zdravotnickou záchrannou službu, nikdy ho sami nepřevážejte autem! Pacient by tak mohl ztratit drahocenný čas.

Mrtvice — Jak je to správně?


Stejně jako se vším v životě – doporučujeme se neustále vzdělávat a nabyté znalosti si opakovat. V první pomoci se to obzvlášť vyplatí – můžete tak někomu zachránit zdraví nebo dokonce život.


Základní informace o cévní mozkové příhodě, vyšetření a první pomoc jsme vám shrnuli v článku "Cévní mozková příhoda". Také doporučujeme již zmíněné webové stránky Čas je mozek, kde naleznete podrobnější informace, příběhy pacientů. Dále také možnosti pomoci a pro zdravotníky je zde i e-learning o správné (před)nemocniční péči.


Pokud si chcete první pomoc natrénovat ,,naostro” v modelových situacích, budeme se těšit na některém z kurzů.





mrtvice_prvni_pomoc_opravdovym_zazitkem_praha_prpom

Zdroje:

  1. Čas je mozek. Čas je mozek [online]. Dostupné z: https://www.casjemozek.cz/

bottom of page