top of page

Mýtus 34 — Při otravě houbami musím vypít mléko.

Jak to celé vzniklo?

Téměř na každém kurzu první pomoci zazní otázka, zda při podezření na otravu houbami pomáhá mléko. Jistě jste i vy o téhle možné pomoci už slyšeli, tak se pojďme podívat, co je na tom pravdy…

Mýtus 34 — Při otravě houbami musím vypít mléko.

Na otravu houbami mléko — proč to nefunguje?

Pití mléka porušuje základní bod první pomoci u otrav, tedy naředit požitou látku tekutinou. I když se to na první pohled nezdá, mléko se nechová jako tekutina v pravém slova smyslu. Jde spíš o směs vody, tuku a bílkovin. Hlavním problémem je, že se mléko při styku s kyselým žaludečním prostředím srazí. Jako ředidlo při otravě tak vůbec nezafunguje a toxická látka z hub se tak může nadále vstřebávat.

Jak je to správně?

  1. Sbírejte jen houby, které bezpečně poznáte.

Mýtus 34 — Při otravě houbami musím vypít mléko.
  1. Při podezření na jakoukoli otravu, je nutné zamezit dalšímu vstřebávání jedu v trávicím traktu. Nejeví-li dotyčný známky poruchy vědomí a došlo-li k požití hub před méně než hodinou, vyvolejte zvracení (1). Nestrkejte ale nikomu do úst své prsty, je to nechutné a ještě byste se mohli úplně zbytečně poranit. Zvracení vyvolejte nejlépe podáním sklenice osolené teplé vody.

  2. Nyní zbytek toxické látky v žaludku nařeďte. Dotyčný (je-li při vědomí) by měl vypít po douškách 1 sklenici vody. (2).

  3. Dále je vhodné dotyčnému podat 10 tablet živočišného uhlí, ty je třeba rozkousat a následně zapít dostatečným množstvím vody, nebo je předem ve vodě rozpustit.

  4. V případě akutního stavu volejte záchrannou službu na čísle 155.

  5. Zajistěte zbytky hub a případné zvratky. Předejte je záchranářům, mohou pomoci při následné léčbě v nemocnici.

  6. Do příjezdu záchranářů postiženého neustále kontrolujte. V případě, že se stav dotyčného jakkoli změní, znovu vytočte 155 a postupujte přesně podle všech pokynů dispečera/ky.

  7. Při nejasných obtížích neakutního charakteru se můžete telefonicky poradit s lékařem Toxikologického informačního střediska, a to na čísle 224 91 92 93.

Pokud se chcete o otravách a jejich reálném řešení dozvědět více, tak přijďte na náš kurz Zdravotník zotavovacích akcí, kde se otravám věnujeme. Mýty o první pomoci jsou hlavně o tom, co rozhodně nedělat. Jak se ale vlastně poskytuje první pomoc? O tom píšeme seriál článků Neboj se pomoci! Po přečtení tohoto mýtu by vás mohl zajímat zejména článek „Otrava houbami”.

Zdroje informací:

  1. ŠEBLOVÁ, Jana a Jiří KNOR. Urgentní medicína v klinické praxi lékaře. Praha 7: Grada Publishing, 2013. ISBN 978-80-247-4434-6.

  2. BYDŽOVSKÝ, Jan. Akutní stavy v kontextu. Praha 10: TRITON, 2008. ISBN 978-80-7254-815-6.

bottom of page