top of page

Mýtus 49 — Motá se a táhne mu z pusy, asi pěkně přebral.

Jak to celé vzniklo?

„… a táhne mu z pusy“ – tak takových lidí po ulici večer vrávorá spousta. Jdou ale všichni z hospody? A co člověk, ze kterého „táhne“ už hodinu před obědem, je to opravdu notorik? Ne, nemusí jít vždy nutně jen o opilce. Může to být klidně i diabetik ve velmi vážném stavu, který nutně potřebuje pomoci druhého. Navíc se může i motat nebo mít jiné potíže s motorikou. U diabetu (také se používá termín cukrovka) může také dojít k nejrůznějším poruchám vědomí.

„… motá se“ – může jít o diabetes nebo třeba i o cévní mozkovou příhodu (tzv. „mrtvice“).

Mýtus 8 — Motá se a táhne mu z pusy, asi pěkně přebral.

Jen ožrala —  proč je to špatně?

Zkrátka a dobře, zápach a porucha motoriky mohou být příznakem obrovské plejády onemocnění.

Kvůli chybnému úsudku – „Nojo, další vožrala!“ už zemřel nejeden člověk. Pojďme to společně změnit!

Jde o poruchu metabolismu cukru lidského těla. Někdy je ho moc (pak jde o tzv. hyperglykémii), někdy zase málo (pak mluvíme o tzv. hypoglykémii).

Tělo na nedostatek inzulínu (tj, hormon regulující hladinu cukru v krvi) reaguje tvorbou tzv. ketolátek. Jednou z nich je i aceton, jehož se tělo zbavuje vydýcháním. A právě touto cestou vzniká charakteristický zápach z úst u diabetiků ve vážném stavu.

Jde o nedostatečné krevní zásobení mozku. Postižený nedokáže správně koordinovat pohyby těla, nemůže srozumitelně mluvit nebo slova nedávají vůbec smysl. Motorické poruchy mohou často zasáhnout jen polovinu těla – odtud ten známý příznak „pokleslý koutek úst“. Také se může projevit velmi silnou bolestí hlavy.

Jak si poradit?

U obou těchto stavů je nejdůležitějším krokem první pomoci jejich včasné rozpoznání. Pokud máte podezření na některý z těchto stavů, okamžitě vytočte číslo 155.

Diabetes (cukrovka) — jak je to správně?

Pokud diabetik vrávorá, je opocený, zvrací, mluví z cesty nebo netuší, kde je, pak zbytečně nečekejte. Snažte se dostat do postiženého co nejrychleji cukr a okamžitě vytočte 155.

Když je cukr v krvi hodně nízký, je to stav mnohem závažnější než stav, kdy je vysoký. Proto diabetikovi v akutním stavu vždy podejte cukr. Když je hladina cukru v krvi vysoká, podání cukru už výrazně neublíží. Naopak podání cukru při hypoglykémii (kdy je cukru v krvi kriticky málo), je život zachraňující úkon!

Ideální volbou je podání cukru ve formě tekutiny. Použijte třeba sklenku vody s rozmíchaným cukrem, sklenici džusu nebo colu. Zde ale pozor — light cola cukr neobsahuje a tudíž nepomůže. Další podmínkou podání je to, že se postižený napije úplně sám. To znamená, že je schopen sám udržet sklenici, donést ji k ústům, napít se, polknout a vrátit sklenici na stůl. Tím předejdete situaci, že byste do bezvědomého nalévali tekutinu a on se jí tak zadusil.

Pro první pomoc u diabetika platí tedy tyto tři jednoduchá pravidla:

  1. Podej cukr.

  2. Cukr lépe tekutý.

  3. Pokud udrží sklenici (lahev, hrnek), může se napít.

Pokud už dotyčný jeví známky poruchy vědomí a nenapije se již sladké vody sám, přichází na řadu oranžová krabička s názvem GlukaGen HypoKit. Zodpovědný diabetik by ji měl nosit všude s sebou. Prohledejte proto jeho bundu, tašku či kabelku. Jde o injekční stříkačku, která funguje stejně jako tekutý cukr, ale využijete ji právě v situaci, kdy se diabetik už není schopen napít sám.

V krabičce najdete obrázkový návod, jímž se dokáže řídit i méně zkušený laik. Součástí balení je injekční stříkačka s vodou a prášek glukagonu umístěný ve skleněné lahvičce. Vaším úkolem je (po sejmutí všech ochranných krytů) vstříknout tekutinu ze stříkačky do lahvičky, tekutinu v lahvičce protřepat a nakonec natáhnout všechen obsah z lahvičky zpět do injekční stříkačky.  Nyní je třeba aplikovat GlukaGen ze stříkačky kolmým vpichem do stehna postiženého. Postupně stlačujte píst a vytlačte veškerý obsah ze stříkačky.


Mýtus 8 — Motá se a táhne mu z pusy, asi pěkně přebral.

Cévní mozková příhoda — jak je to správně?

Jak si s ní má laik poradit? Hlavně ji rozpoznat! Není nic důležitějšího než rychle vytočit 155 a dispečerovi záchranné služby detailně popsat příznaky, které dotyčný má. Včasný transport záchrankou do nemocnice je zde totiž stěžejní. Dotyčnému nepodávejte žádné léky. Radši jej uklidňujte až do příjezdu záchranářů. Pokud s Vámi dotyčný přestane komunikovat nebo se stav jakkoli změní, okamžitě volejte znovu 155.

bottom of page