top of page

Mýtus 58 — Vypadá to, že dejchá, tak je to snad v pohodě…

Jak to celé vzniklo?

Mýtus 58 — Vypadá to, že dejchá, tak je to snad v pohodě…

Laici se bojí. Bojí se převzít odpovědnost a prohlásit, že dotyčný resuscitaci skutečně potřebuje. Vždyť se přeci dotyčný sem tam nadechl, nebo snad ne? Radši nad ním budou máchat rukama a doufat, že už ta záchranka konečně přijede. Je tohle řešení ale správné? Není, pojďte si o důsledcích tohoto jednání přečíst článek očima záchranáře, článek najdete ZDE.

O tom, jak se rozhodnete o bezvědomého postarat ještě před příjezdem záchranky, rozhoduje vyšetření dechu. Pokud dotyčný dýchá normálně, tzn. dýchá tak jako vy, má zachovány dvě základní životní funkce – dýchání a srdeční činnost, pak už stačí jen držet zakloněnou hlavu až do příjezdu záchranářů a dýchání neustále kontrolovat. Proč se už nekontroluje pulz? O tom jsme už psali, dočtete se ZDE.

Pokud však bezvědomý nedýchá normálně, jedná se o bezvědomí v kombinaci s bezdeším, jde tedy o zástavu základních životních funkcí – zde musí být neprodleně zahájena resuscitace!

Lidé obecně nemají problém resuscitovat, ale bojí se resuscitaci zahájit. I když tento zásadní život zachraňující úkon ovládají, nedokáží si připustit, že v daném okamžiku už není na místě čekat. Ve strachu jsou schopni slyšet i dechy, které neexistují, jen aby nemuseli začít se stlačováním hrudníku, kterého se tolik bojí…

Proč to nefunguje?

Mýtus 58 — Vypadá to, že dejchá, tak je to snad v pohodě…

Dýchání může provázet celá řada zvláštností. Jsou to různé zvuky, nepřirozené pohyby při nadechování či vydechování nebo často diskutovaný gasping, čili terminální nebo lapavé dechy.

Lapavé dýchání není normálním dýcháním. Projevuje se nepřirozeně dlouhými a hlubokými nádechy, při nichž bezvědomý vypadá jako „ryba na suchu“. Pokud má postižený takovéto atypické nádechy, na nic nečekejte a okamžitě začněte stlačovat hrudník.

Video – Bondi Beach gasping

Na australské pláži Bondi Beach probíhalo natáčení, když se o kousek dál začal topit japonský student při surfování… Video je reálné, uvidíte záběry člověka, který se topil a má ony lapavé dechy. Tento projev nenormálního dýchání si zapamatujte, znamená totiž jediné – resuscitovat. A hned! Bez zbytečné prodlevy.



Jak je to správně?

Postupujte podle doporučených postupů pro resuscitaci: Dejte pozor na své bezpečí. Nalezeného ležícího člověka hlasitě oslovte, zatřeste s ním. Nereaguje? Přetočte jej na záda a zakloňte mu hlavu (tlakem na čelo a tahem za bradu), zprůchodníte mu tak dýchací cesty. Nyní zkontrolujte dýchání. Kontrolu dechu nelze uspěchat, dejte si čas, takových 10 vteřin, porovnávejte dech sami se sebou. Pokud bezvědomý dýchá stejně jako vy, pak dýchá normálně, v případě, že se od vás výrazně liší (dýchá výrazně pomalu, chrčí, lapá po dechu nebo nedýchá vůbec), pak nedýchá normálně a je třeba okamžitě vytočit 155 a začít resuscitovat!

Resuscitaci je třeba zažít prakticky, nejlépe vám danou dovednost zprostředkují zážitkové kurzy první pomoci. Přijďte si nejen resuscitaci reálně vyzkoušet, těšíme se na vás.


bottom of page