top of page

Mýtus 87 — Záchranka musí s pacientem co nejrychleji odjet

Jak to celé vzniklo?

Pokud jste někdy byli svědky převozu pacienta zdravotnickou záchrannou službou, možná jste to také zažili: záchranáři rychle přijeli, naložili dotyčného do sanitky a… stáli pak ještě několik minut na místě! V tuto chvíli začne mnoho lidí zmatkovat, možná i nadávat posádce, proč hned neodjedou a ztrácí tak čas?! Emoce jsou v této vypjaté situaci pochopitelné, obzvlášť pokud se jedná o vašeho příbuzného. Pojďte si proto přečíst, proč má ,,čekání” sanitky před domem smysl a co se s dotyčným při něm vlastně děje. 


Mýtus 87 — Záchranka musí s pacientem co nejrychleji odjet



Proč je to špatně?

Mýtus 87 — Záchranka musí s pacientem co nejrychleji odjet

Zbrklý odjezd sanitek se skřípěním pneumatik vypadá sice efektně ve filmech a pro přihlížející svědky, ale pro pacienta postrádá smysl. Záchranáři ho totiž nejprve musí pořádně vyšetřit, zabezpečit základní životní funkce a také se rozhodnout, kam s ním pojedou. Ne všude je za rohem plně vybavená nemocnice se všemi odděleními, někteří pacienti musí jet do specializovanějšího centra. Je proto mnohem lepší, když záchranář vyšetří pacienta pečlivě na místě během pár minut a jede rovnou na vyšší pracoviště. Kdyby s ním totiž bezmyšlenkovitě jel do nejbližší nemocnice, čas naopak ztratí. Lékař na příjmu by zjistil, že na podobné případy vybaveni nejsou a musí se jet stejně jinam. Záchranáři také mohou již na místě zahájit potřebnou léčbu, divili byste se, co všechno s sebou vozí :) Zkrátka to nejsou žádní ,,taxikáři”, kteří by měli za úkol jen ,,naložit a odvézt”.  S minimem vybavení dokážou mnohdy s pacientem až zázraky.

Když sanitka odjela – jak je to správně?

Jak jsme již psali výše, je pochopitelné, že máte o svého blízkého strach a chcete, aby se mu odborné pomoci dostalo co nejdříve. To jste mu ale již zabezpečili – právě přivoláním zdravotnické záchranné služby. Nyní je již v rukou vysokoškolsky vzdělaných profesionálů, trénovaných pro akutní přednemocniční péči. Snažte se proto zůstat co nejvíce v klidu a spolupracovat s nimi. Podrobnější a hezky zpracované vysvětlení, co dělat po odjezdu sanitky, naleznete například zde. Právě i pro zvládnutí vlastního stresu doporučujeme absolvovat zážitkový kurz první pomoci s modelovými situacemi. Budete mít tak lepší představu, jak může zhoršení zdravotního stavu vypadat a natrénujete si první pomoc, komunikaci se zraněným i hovor na tísňovou linku. Získáte tak potřebnou sebejistotu pro případ, že byste někdy museli zasáhnout v reálném životě :)


Mýtus 87 — Záchranka musí s pacientem co nejrychleji odjet

ZDROJE:

  1. Když odjede sanitka… | Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje, p.o.. Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje, p.o. [online]. Copyright © ZZS OK 2019 [cit. 23.11.2019]. Dostupné z: https://www.zzsol.cz/uvod/kdyz-odjede-sanitka

  2. Aplikace Záchranka pomůže při záchraně života. Homepage – Svět Androida [online]. Copyright © 2010 [cit. 23.11.2019]. Dostupné z: https://www.svetandroida.cz/aplikace-zachranka/

bottom of page