top of page

Mýtus 97 — Energetické nápoje mohou pít i děti

Jak to celé vzniklo?


Mýtus 97 — Energetické nápoje mohou pít i děti

Protože pravidelně sledujeme a sdílíme zprávy týkající se první pomoci, nemohl nám uniknout tento článek. Jednalo se o resuscitaci mladého chlapce a možné souvislosti kolapsu s pitím energetických nápojů před sportovním zápasem. Tyto drinky jsou mezi mládeží velmi oblíbené, bohužel ale jejich nadměrná konzumace může způsobit zdravotní potíže. Z tohoto důvodu je jejich prodej nezletilým v některých zemích dokonce zakázán (1). Co vlastně všechno obsahují a proč bychom je dětem dávat neměli?


Proč je to špatně?

Zde použijeme zkrácené citace z odborných studií v online časopise Anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicína: ,,Tzv. ,,energetické nápoje” jsou řazeny do nealkoholických nápojů poskytujících energii ke zlepšení fyzického a duševního výkonu člověka. Hlavní obsahové látky jsou kofein, aminokyseliny jako taurin, vitamíny skupiny B a rostlinné extrakty s povzbuzujícím efektem… Po vypití nápoje se uvolňuje výrazné množství adrenalinu, dochází ke zvýšenému zásobování svalů a mozku kyslíkem. Stimulace psycho-fyzického výkonu je hlavní funkcí energy drinků. Nadměrná konzumace energetických a povzbuzujících nápojů spojená s vysokým příjmem kofeinu, může však vyvolávat nepříznivé účinky: palpitace (pocit bušení srdce), bolest na hrudi, zvýšenou srdeční frekvenci, případně arytmie (poruchy srdečního rytmu) a hypertenzi (vysoký krevní tlak). Konzumace energetických nápojů je nebezpečná hlavně pro děti a mladistvé, kteří trpí například hypertrofickou kardiomyopatií (srdeční vada). V extrémním případě může dojít až k náhlé srdeční zástavě. Dále jsou známy nežádoucí účinky na psychiku a díky vysokému obsahu cukru i zvýšené riziko obezity a zubního kazu. “(2).


Mýtus 97 — Energetické nápoje mohou pít i děti

Zkrátka a dobře – dětem do ruky nepatří. Nadměrná konzumace (obzvlášť v kombinaci s alkoholem) není doporučována ani dospělým, ale nechceme zde přehnaně strašit ani moralizovat :) Někdy je vzpruha v podobě kávy nebo ,,energiťáku” zkrátka potřeba, můžeme tak předejít třeba mikrospánku při řízení. Jen všeho s mírou.



Jak je to správně?

Nakonec se trochu vrátíme k úvodnímu článku o mladém sportovci: ,,O jeho záchranu se nejprve pokoušela zdravotní sestra a jeden z diváků, kteří se na zápas přišli podívat. Štěstí v tomto případě bylo, že zkolaboval na místě, kde mu byla ihned poskytnuta pomoc,“ vyjádřila se mluvčí záchranné služby. S tím nelze než souhlasit – trénujte první pomoc, nikdy nevíte, kdy ji budete potřebovat. Zachráncům z řad diváků patří velké poděkování a chlapci přejeme brzké propuštění z nemocnice. Pokud si nejste v první pomoci jisti a chcete si ji vyzkoušet zábavnou, zážitkovou formou, těšíme se na vás. :)


Zdroje

  1. https://www.idnes.cz/ekonomika/test-a-spotrebitel/energeticke-napoje-konzumace-deti.A190212_115103_test_fih – v generátoru nešlo vytvořit citaci, proto odkaz

  2. NLK – Narodni lekarska knihovna [online]. Copyright © [cit. 23.02.2020]. Dostupné z: https://nlk.cz/wp-content/uploads/2019/07/AR_2019_2.pdf

bottom of page