top of page

Vyražený zub — neboj se pomoci!



Vyražený zub, zvláště pak, je-li to zub přední, představuje pro mnohé strašáka. Zuby jsou důležité nejen pro přijímání potravy, ale také z estetického hlediska. Neboj se pomoci! a zachraň někomu chrup! Jde to, pokud se jedná rychle a správně.

Příčiny vyražených zubů

Mezi nejčastější příčinu vyražení zubu lze zařadit sportovní aktivity či dopravní úrazy. Po pádu na obličej či úderu do obličeje může dojít k vyražení zubu. Pokud je vyražený celý, včetně kořenů, šance na záchranu je velká. Pomoci lze i v případech, kdy dojde k ulomení pouze části zubu. Rozhodující je čas. Pokud dojde k ošetření za více než 2 hodiny od úrazu, šance na záchranu zubu se snižuje (Český zelený kříž)

První pomoc

Jak tedy správně postupovat, abychom neublížili a udrželi co nejvyšší šanci na záchranu celého zubu? Nejprve se jako vždy ujistěte, že je prostředí bezpečné a nehrozí vám žádné nebezpečí.

  1. Najděte zub nebo jeho úlomky

Pokud došlo k vyražení celého zubu vč. kořenů, je důležité najít celý zub. V případě, že došlo pouze k uražení části zubu, pokuste se najít všechny úlomky.

  1. Zub vraťte zpět do úst

Není-li zub znečištěn a je-li to možné, pokuste se opatrně vrátit zub zpět do lůžka, odkud byl vyražen. Pokud se to povede, můžete dát pacientovi zkousnout kapesník. Toto platí jen pokud došlo k vyražení celého zubu i s kořeny.

Pakliže je zub znečištěn, nikdy jej hrubě neotírejte. Pouze jej umyjte ve studené vodě. Ne pod proudem, ale například v kelímku. Špinavý zub do úst nikdy nevracejte a nečistoty mechanicky neodstraňujte. Mohlo by dojít k nenávratnému poškození zubu.

  1. Zub nelze vrátit, co teď?

Ve většině případů se vám nepovede vrátit zub zpět na místo. To lze opravdu jen v ideálním případě. Míra stresu, znečištění zubu či zakrvácí dutiny ústní vám toto znesnadní. Pokus o vsazení zubu zpět by vás neměl zdržet od vyhledání odborné pomoci. Neměli byste se o to pokoušet ani v případě, že nejste 100 % přesvědčeni, jakým způsobem byl zub v puse uložen. Aby nedošlo k otočení jeho orientace. Do díry po zubu můžete strčit gázový tampon.


V takovém případě nesmí zub nikdy vyschnout! V ideálním případě jej uložte do sklenice s mlékem. (Český zelený kříž) No jo, ale kde venku vzít sklenici s mlékem co? Zub můžete dát postiženému do pusy mezi dáseň a tvář. Sliny jsou totiž pro zub přirozené. V takovém případě musí být dotyčný plně při vědomí a musí si dát pozor, aby nedošlo ke spolknutí či vdechnutí zubu. Je to nebezpečné! Tedy, hlavně u dětí. Toto stejné riziko platí i pokud zub vracíte zpět na své místo. Další možností je zub uchovat v navlhčeném kapesníku (třeba do něj naplivejte). Pokud je to aspoň trochu možné, vyhněte se uložení zubu do pitné vody. Není úplně vhodná a může zub poškodit.

  1. Při manipulaci buďte opatrní!

Pokud možno, vůbec se nedotýkejte kořene. (Český zelený kříž) Zub chytejte pouze za korunku (svrchní část zubu, která je vidět v ústech).

  1. Vyhledejte lékařské ošetření

Jako v jiných případech, i zde je rozhodující čas. Co nejrychleji vyhledejte odborné lékařské ošetření. Pokud je člověk při vědomí a dýchá normálně, není nutné při prostém vyražení zubu volat zdravotnickou záchrannou službu.

Vida, není to tak těžké…

To není. Obecně první pomoc není vůbec těžká. Ale abyste ji dobře ovládali, musíte projít kvalitním zážitkovým kurzem první pomoci. Číst články na internetu opravdu nestačí!

Bibliografie

Fotografie z kurzů. 2017. Praha: PrPom.

Úrazy stálých zubů. Český zelený kříž [online]. [Citace: 29. března 2017]. Dostupné z: http://www.ceskyzelenykriz.cz/cs/detsky_usmev/pro_rodice/urazy_zubu

bottom of page