top of page

Mýtus 36 — Zaškrcovadlo se musí po 20 minutách povolit.

Jak to celé vzniklo?

Dříve se zaškrcovalo, zaškrcovalo se opravdu hodně a metoda „dočasné zaškrcovadlo“ existovala, dnes je tomu však úplně jinak.

Zaškrcování končetiny je extrémní metodou, kterou není radno používat jako první možnost zástavy masivního krvácení. Ale když už se pro zaškrcovadlo jednou rozhodnete, už jej nepovolujte, to laikům zkrátka nepřísluší.

Povolování zaškrcovadla —  proč to nefunguje?

Během zaškrcování se v uzavřené části končetiny hromadí toxické látky. Proč tomu tak ale je? Do končetiny chybí volný přítok krve, ale i její odtok do zbytku těla. A jak určitě víte, jednou z funkcí krve je transport zplodin metabolismu. V zaškrcené končetině ale není volný tok krve, a tak se toxické látky v končetině nadměrně hromadí.

Je tedy jasné, že pokud byste se rozhodli zaškrcovadlo povolit, tak se veškeré toxické látky dostanou zcela volně do krevního oběhu zraněného. A to samozřejmě může být pro celý organismus problém….

Povolování zaškrcovadla je poměrně složitým procesem, který provádí zdravotnický personál a rozhodně nepatří do rukou laiků v rámci první pomoci.

Jak je to správně?

Jde-li o masivní krvácení, vždy vytočte 155.

Pokud potřebujete zastavit masivní krvácení, pak metodou první volby jsou prsty do rány. Jde o tlak prstů v rukavici přímo do krvácející rány. Ano v rukavici — vaše zdraví je to nejdůležitější. Nezapomínejte si nasadit rukavice kdykoli se chystáte manipulovat s druhým, jenž krvácí. Dobré je použít i nějakou savou vrstvu, přes kterou do rány tlačíte. Pokud tlak prstů do rány udržíte a krvácení už dále neprosakuje nebo nemusíte zraněného opustit (třeba dojít otevřít zamčené dveře záchranářům), pak metodu prstů do rány neměňte. Ne každé masivní krvácení musí v laické první pomoci skončit obvazem.

Pokud musíte zraněného opustit, nejste-li schopni tlak na ránu udržet nebo rána nadále krvácí, pak vytvořte tlakový obvaz. Použijte buď jeden dostatečně kvalitní hotový obvaz či dvě obyčejná hydrofilní obinadla, jedno stočené zatlačte do krvácející rány, druhým pevně utahujte a fixujte první obinadlo. Tlakový obvaz je třeba pořádně utahovat, špatně naložený obvaz by mohl krvácení ještě zhoršit. Pokud tato tlaková vrstva masivně prosakuje, pak přiložte další ve stejném složení.

Mýtus 36 — Zaškrcovadlo se musí po 20 minutách povolit.

A až v krajním případě, kdy protéká tlakový obvaz, naložte zaškrcovadlo. To by mělo být dostatečně široké a pružné, nejlépe to z lékárničky, nepoužívejte například tkaničky od bot, ty účel absolutně nesplní. Naložte jej nejlépe přes jednu vrstvu oblečení (košili, triko, kraťasy), ne přímo na holou kůži. Nikdy zaškrcovadlo nepřikládejte na kloub nebo do jeho okolí. Umístěte jej na střed  paže nebo střed stehna. Důvodem jsou anatomické poměry — na předloktí a bérci jsou kosti dvě, zatímco paže a stehno má jen jednu kost. Zaškrcovadlo by tak na předloktí a bérci krvácení jen zhoršilo. První tři otáčky zaškrcovadla výrazně utahujte a zbytek zaškrcovadla již jen obmotávejte. Máte-li po ruce propisku či fix, čitelně vyznačte přesný čas naložení zaškrcovadla, a to ideálně do okolí zaškrcovadla na neporaněnou kůži. Je to totiž důležité pro následnou léčbu. Zaškrcenou končetinu můžete také chladit – vždy ale přes textilní vrstvu, využít můžete cokoliv z mrazničky.

Závěrem…

Mýtus 36 — Zaškrcovadlo se musí po 20 minutách povolit.

Uvědomte si, že zaškrcování končetiny je opravdový extrém, rozhodně není metodou první volby. Proto ještě před naložením zaškrcovadla vyzkoušejte jak metodu prstů do rány, tak i vytvoření tlakového obvazu. Výjimkami jsou amputace ruky nebo nohy či otevřená zlomenina s masivním krvácením. V těchto případech krvácení jiným způsobem často zastavit nejde.

Jednou naložené zaškrcovadlo už nikdy nepovolujte, nechte jej naložené až do  příjezdu záchranářů.

Na všech našich kurzech si můžete zástavu masivního krvácení vyzkoušet, a to jak jinak než v realistických modelových situacích. Taktéž dostanete celistvé informace o tom, kdy a jak máte zaškrcovadlo správně použít, abyste to už nikdy nespletli. Kompletní nabídku našich ZÁŽITKOVÝCH kurzů najdete ZDE.

Mýty o první pomoci jsou hlavně o tom, co rozhodně nedělat. Jak se ale vlastně dělá první pomoc? O tom píšeme seriál článků Neboj se pomoci! Po přečtení tohoto mýtu by vás mohl zajímat článek “Zástava krvácení”.

bottom of page