top of page

Mýtus 33 — Na každou zlomeninu patří provizorní dlaha

Jak to celé vzniklo?


(🎧 Radši posloucháte? O dlahách si povídáme i v dílu Zpadlého jazyka s Eliš. (Podcast NENÍ přepisem článku 😉)


Tentokrát se nejedná o čistokrevný mýtus, jde totiž o to, kdo a hlavně v jaké situaci dlahu využije. Dlaha jistě má své místo na válečném poli, na ortopedii v nemocnici či v sanitce.


Diametrálně odlišná situace nastane, rozhodne-li se naprostý laik v civilizaci improvizovaně dlahovat zraněného, který má nejspíš něco zlomeného…


Proč je to špatně?


Obecně slouží dlahy ke stabilizaci zraněné končetiny, snížení rizika vnitřního krvácení a k úlevě od bolesti. Splňují ale tyto všechny parametry improvizované dlahy naložené laiky? Nesplňují.


Provizorní dlaha bolí hned třikrát:

  • Poprvé, když ji přikládáte

  • Podruhé, když ji záchranáři sundávají

  • Potřetí, když končetinu dávají do profesionální dlahy.

dlaha-improvizovana-kurz-prni-pomoci-praha-prpom

Neodborným naložením improvizované dlahy navíc můžete poškodit okolní tkáně, způsobit krvácení či posunout úlomky zlomené kosti.


Improvizované dlahy typicky obsahují nějaký tvrdý, dlouhý a rovný materiál — vařečky, košťata, hokejky, hůlky, smrčky zbavené větví. Problémem je jejich tvarová nepřizpůsobivost. Laik je tedy nucen rovnat končetinu, aniž by věděl, co přesně dělá. Často způsobí víc škody než užitku a zbytečnou bolest k tomu.


Jak je to správně?


Improvizované dlahování laickou veřejností je zbytečností, která nemá v normálním civilizovaném světě s dostupností záchranné služby místo.


vakuová fixační dlaha
vakuová fixační dlaha

Pokud se někdo vážně zraní a vy máte podezření na zlomeninu — prosím, v zájmu zraněného, nedělejte nic jiného, než že:

  1. vytočíte 155

  2. pomůžete dotyčnému v zaujetí pohodlnější polohy.

Záchranáři po svém příjezdu zlomeninu znehybní pomocí vakuové dlahy.  Ta funguje na principu odsátí vzduchu z vaku naplněného kuličkami.


Pokud jste fanouškem exotických výletů mimo civilizaci nebo vysokohorské turistiky, pak by pro vás mohl být zajímavý výrobek SAM Splint. Jde o měkkou hliníkovou dlahu s molitanovou výplní, která je dokonale tvarovatelná. Vydržíte s ní až do doby, kdy se vám dostane definitivního ošetření.


Dlaha se vždy musí přizpůsobit končetině, nikdy končetina dlaze! V tom tkví ten základní důvod, proč nemá sebemenší význam improvizovaně dlahovat.


Chcete se naučit první pomoc a ne zakořeněné a nebezpečné retro postupy? Přihlaste se na některý z našich kurzů. Uvidíte, že v první pomoci existují důležitější, život zachraňující, úkony než dlahování zlomenin.





Zdroje obrázků

  1. Vakuová dlaha na horní končetinu | Stimax.cz. Online. Stilmax.cz. 2024. Dostupné z: https://www.stimax.cz/1003-1-Vakuova-dlaha-na-horni-koncetinu.html. [cit. 2024-03-30].

  2. Zásady první pomoci – Oficiální stránky města Dobruška. Město – Oficiální stránky města Dobruška [online]. Copyright © 2018 [cit. 02.11.2018]. Dostupné z: http://www.mestodobruska.cz/zivotni-situace/krizove-rizeni/zasady-prvni-pomoci/

  3. První pomoc: Poranění končetin 3 - Fixace | Top-ArmyShop.cz. Online. TOP-ARMYSHOP. 2024. Dostupné z: https://www.top-armyshop.cz/magazin/prvni-pomoc-poraneni-koncetin-fixace-dlahovani. [cit. 2024-03-30].

bottom of page