top of page

Mýtus 41 — On má asi zlomenou nohu. Rychle, sundejte mu lyžáky!

Jak to celé vzniklo?


Obecně v první pomoci platí, že na rány a různá poranění je třeba se podívat. Například, když někdo krvácí, je dobré zjistit, odkud přesně. Jedině tak lze krvácení účinně zastavit.


Stejně je tomu ve chvíli, kdy si někdo podvrtne kotník, pátráme po modřině. Zde už se ale rozmýšlíme, zda tím, že budeme zouvat vysokou kotníkovou obuv, nezpůsobíme zbytečně velkou bolest či zranění nějak více nezhoršíme.


Sundejte mu lyžáky —  Proč to nefunguje?


  • Manipulace se zlomenou nohou je hodně bolestivá. Po pádu má zraněný často spousty bolestivých pohmožděnin, samotné zlomeniny také hodně bolí. Pokud budete zraněnému působit zbytečně další bolest sundáváním lyžařských bot, asi vám nepoděkuje.


  • Jakákoli neodborná manipulace laiky se zlomeninou může být pro zraněného hodně nebezpečná. Při nešetrném pohybu s končetinou může dojít k posunutí úlomků zlomeniny tak nešikovně, že se poruší některá z okolních tkání. Ostré úlomky tak protrhnou některou z cév nebo třeba nervových drah.


V civilizovaném světě je tohle hodně zbytečná aktivita. Stane-li se v českých horách podobné zranění, třeba na sjezdovce v Krkonoších, dost možná vyletí i vrtulník. Určitě ale brzy přijede sanitka a horská služba. Není potřeba zraněného ještě navíc podchladit před příjezdem záchranářů.


Zlomená noha —  jak je to správně?


Na sjezdovkách se často jezdí rychle. Proto vidíte-li někoho zraněného tak:

  • Myslete hlavně na svou bezpečnost!

  • Opatrně zastavte.

  • Důsledně se rozhlédněte.

  • Nad místo nehody zapíchněte lyže a vedle ještě hůlky – vytvoříte tak vlastně plot, za kterým budete moci o něco bezpečněji pracovat.

Ostatní vás lehce objedou, lépe si vás totiž všimnou i z větší vzdálenosti. Také budete lépe viditelní pro přivolané záchranáře.


Pokud je zraněný při vědomí, zeptejte se jej, co ho bolí, jak přesně spadnul a jestli se může bez problémů hýbat. Snažte se především získat informace, které pomohou záchranářům. Vytočte 155.


Využít můžete také Aplikaci Záchranka, ta je ke stažení zcela zdarma. Je plně funkční nejen v Česku, ale už i v Rakousku, Maďarsku a na území slovenských hor. Tahle šikovná aplikace odešle přesnou polohu volajícího na dispečink záchranné služby v horách i Horské službě.


Existuje i jednotné číslo Horské služby ČR, a to +420 1210. Pokud jezdíte pravidelně na hory, určitě by v kontaktech Vašeho telefonu nemělo chybět.


Do příjezdu záchranářů dotyčného neustále kontrolujte, hlavně jeho vědomí. Zajistěte zraněnému dostatečný tepelný komfort. Hodí se brát na hory třeba izotermickou fólii. Nemáte-li ji zrovna s sebou, využijte cokoli, co je po ruce a zraněného zahřeje.


Nohu si při lyžování zlomíte snadno. Právě proto se s tímto typem poranění můžete na sjezdovce lehce setkat. Dokázal/a bys pomoci? Pokud si nejsi jistý/á mrkni na zážitkové, ideálně outdoorové, kurzy první pomoci a vyzkoušej si své schopnosti v praxi.



Mýtus 41 — On má asi zlomenou nohu. Rychle, sundejte mu lyžáky!

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page