top of page

Mýtus 81 — EpiPen budu píchat přímo do srdce jako v Pulp Fiction

Jak to celé vzniklo?


Tato hláška se nám opakuje jako dotaz během kurzů. Většinou je sice myšlena z legrace, ale pro jistotu i EpiPenu věnujeme jeden celý mýtus. Už jen pro zopakování, co to vlastně je, a jak se má tedy správně používat. A pro ty, kdo Pulp Fiction neviděli (nebo si scénu nevybavují), přikládáme odkaz na video :)

Proč je to špatně?


Na jakékoliv invazivní zákroky z filmů prostě jednou provždy zapomeňte. Ať už se jedná o ,,injekci do srdce”, proříznutí krku, ,,špendlení jazyka ke rtu, nebo propíchávání ušních lalůčků jako první pomoc u mrtvice. A to je jen špička z našich Mýtů o první pomoci, které pro vás sbíráme.


Navíc vás teď možná zklameme – ale ani záchranáři adrenalin nepíchají takto akčně do srdce. Aplikují ho v indikovaných případech přímo do krevního oběhu, a to po zajištění žilního (či v krizi intraoseálního – do krevního řečiště kosti) vstupu. Filmy a seriály z medicínského prostředí zkrátka berte s velkou rezervou, ne náhodou je většina zdravotníků nemá ráda.


EpiPen – Jak je to správně?


EpiPen (můžete se také setkat s názvem Emerade) je firemní název pro pero s adrenalinem (epinefrinem), které je určeno pro nouzové užití u anafylaxe.


Anafylaxe je nejzávažnější forma alergické reakce, při které dochází k selhání krevního oběhu. Může člověka ohrozit na životě. Nastává po styku s alergenem (například hmyzí bodnutí, potraviny, léky).

Na rozdíl od ,,běžných” projevů alergie se jedná o reakci celého těla. Může se objevit kopřivka, otoky na kůži, nevolnost, zvracení, pocit slabosti, omdlévání. Z dýchacích obtíží si může dotyčný stěžovat na pocit knedlíku v krku, obtížné dýchání až těžkou dušnost.

V případě dýchacích obtíží na nic nečekejte a přivolejte záchrannou službu na čísle 155. Řiďte se pokyny dispečera/ky. Člověk ohrožen anafylaxí u sebe nosí právě toto pero – pomozte mu s aplikací a zbytečně neotálejte. Čím dříve adrenalin podáte, tím pro postiženého lépe.

Jak se aplikační pero pero používá?

  • aplikujte do zevní strany stehna ,

  • nechte zabodnuté 10 s, aby se látka vstřebala do svalu,

  • místo vpichu lehce masírujte

  • neustále kontrolujte stav postiženého (především vědomí a dýchání) a neopouštějte ho.

Podrobnější vysvětlení alergické reakce a první pomoci naleznete v našem článku ze sekce Neboj se pomoci. Správnou aplikaci EpiPenu naleznete zde, za video děkujeme kolegům z firmy Life Support :)

Akční scény ve filmech jsou pro diváky zajímavé, ale ve skutečném životě dotyčnému nejlépe pomůžete svou chladnou hlavou a dvěma rukama.

Pokud u sebe někdo z vašeho okolí nosí nějaké pomůcky, nechte si od něj vždy vysvětlit, kdy a jak je máte použít.

Ať už se léčí s alergií, cukrovkou nebo třeba se srdcem. A úplně ideální je pravidelně absolvovat nějaký zážitkový kurz první pomoci, kde si pomůcky ,,osaháte” a zkusíte použít nanečisto.





ZDROJE:

  1. Alergická reakce — neboj se pomoci! — PrPom. PrPom — Zážitkové a teambuildingové kurzy první pomoci [online]. Dostupné z: https://www.prpom.cz/alergicka-reakce/

  2. Informace o Anafylaxi | Emerade. Emerade [online]. Dostupné z: http://emerade.cz/informace-o-anafylaxi

  3. EpiPen | Medicína, nemoci, studium na 1. LF UK. Uvod | Medicína, nemoci, studium na 1. LF UK [online]. Copyright © 2011 MUDr. Jiř [cit. 19.10.2019]. Dostupné z: https://www.stefajir.cz/?q=epipen

  4. První pomoc u alergické reakce – anafylaxe | Kurzy první pomoci LIfe Support – YouTube. YouTube [online]. Dostupné z: https://www.youtube.com/watch?v=G1Jno4o9Rak

  5. Co se stane bhem anafylaxe – YouTube. YouTube [online]. Dostupné z: https://www.youtube.com/watch?v=4l787oYeNOA

  6. Epipen obrázek https://www.google.com/search?q=epipen&sxsrf=ACYBGNTfs9WhRH3du6-KbKvDARcGRIy5AQ:1571490430778&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjwz5OHsqjlAhVNMewKHYHYB5IQ_AUIEygC&biw=1366&bih=576#i

bottom of page