top of page

Mýtus 2 — Podejte mi zavírací špendlík, má zapadlý jazyk!

Jak to celé vzniklo?



Tento hrůzný způsob mučení vznikl na základě skutečného doporučení ve starých příručkách o první pomoci. O problematice zapadlého jazyka a možnosti, že se jím člověk udusí, se už vědělo. Nicméně podrobná anatomie a mechanika dýchacích cest tehdy nebyla ještě známa tak dobře, aby z ní bylo možné odvodit jemnější techniku.


,,Zapadlý jazyk lze totiž odstranit pouhým dostatečným záklonem hlavy!''


Bylo tedy doporučováno sáhnout postiženému do úst, nejlépe rukou v kapesníku, špičku jazyka vytáhnout a špendlíkem zachytit po straně ke tváři.


zaklon-hlavy-prvni-pomoc-zazitkem-prpom-praha

Proč je to špatně?


  1. Nefunguje to. Tahání za špičku jazyka nemusí dostatečně oddálit kořen jazyka od zadní stěny dýchacích cest a tím je zprůchodnit.

  2. Je to nechutné. Tahat někoho za jazyk je věc, kterou prostě nechcete dělat. Je to slizké, má to konzistenci slimáka a klouže to. Prostě fuj.

  3. Je to nebezpečné. Přestože budete zodpovědní a vezmete si gumové rukavice, o zuby pacienta je snadno protrhnete a uděláte si oděrku. V tu chvíli dochází k výměně biologických tekutin mezi tělem postiženého a vámi. Žádná výhra.



Jak je to správně?


Zprůchodnění dýchacích cest u člověka v bezvědomí provedeme záklonem hlavy. Správný laický postup je ten, že dáte jednu ruku na čelo a druhou pod bradu. Rukou na bradě postiženého tahejte bradu směrem vzhůru. Druhá ruka, ta na jeho čele, vám pomůže záklon prohloubit. Nebojte se provést skutečně důkladný záklon hlavy. Až nyní přichází na řadu vyšetřování dechu.


A protože mýtů kolem zapadlého jazyka je spousta, doplníme ještě pár pravidel:


  1. Zapadlý jazyk není vidět. Ústa se zapadlým jazykem vypadají úplně stejně jako ústa, ve kterých jazyk zapadlý není. „Podívám se, zda nemá zapadlý jazyk“ je nesmysl.

  2. Zubní protézu vyndejte jen v případě, že je uvolněná a nějak v ústech postiženého překáží. Pokud drží na svém místě, nechte ji tam.

  3. I když se obáváte, že by postižený mohl mít poraněnou páteř, hlavu mu beztak zakloňte. Je lepší mít trochu hnuto s páteří, než odejít do věčných lovišť. I člověk s poraněnou páteří přeci potřebuje dýchat. Šetrnost je na místě, ostych nikoliv.

Mýty o první pomoci jsou hlavně o tom, co rozhodně nedělat. Jak se ale vlastně dělá první pomoc? O tom píšeme seriál článků s názvem Neboj se pomoci! Po přečtení tohoto mýtu by vás mohl zajímat zejména článek – „Zprůchodnění dýchacích cest“. Pořád ale platí, že žádné čtení vás první pomoc pořádně nenaučí. Nedá se to zařídit jinak, než že přijdete na zážitkový kurz!


Zdroje informací


bottom of page