top of page

Mýtus 90 — Když v autě uslyším majáky, hned dupnu na brzdu a zastavím na místě


Jak to celé vzniklo?


Čeští řidiči nepouštějí vozy Integrovaného záchranného systému (tedy hasiče, policisty či záchranáře) zrovna obratně. Proč tomu tak je?

  • Někteří řidiči zřejmě neuznávají těmto vozům právo přednosti v jízdě, jež je ale dané legislativou.

  • Další řidiči, jakmile ve zpětném zrcátku uvidí modrá světla, okamžitě “dupnou” na brzdu, ať už stojí kdekoli. Jednají ve snaze co nejrychleji pomoci, ale jen tak hned zabrzdit, to není úplně správné řešení.


Vidím-li sanitku, rychle zabrzdím — proč je to špatně?



“Řidiči ostatních vozidel musí vozidlům s právem přednostní jízdy a vozidlům jimi doprovázeným umožnit bezpečný a plynulý průjezd, a jestliže je to nutné, i zastavit vozidla na takovém místě, aby jim nepřekážela. Do skupiny tvořené vozidly s právem přednostní jízdy a vozidly jimi doprovázenými se řidiči ostatních vozidel nesmějí zařazovat.”


Už z tohoto zákona tedy vyplývá, že nestačí jen okamžitě zastavit vozidlo, ale hlavně umožnit bezpečný a plynulý průjezd. 


Představte si, že řídíte takové vozidlo zdravotnické záchranné služby. Na cestě se musíte proplést třeba mezi dvěma nákladními auty nebo dlouhým autobusem MHD a neukázněnými řidiči osobních aut, kteří ne a ne zařadit zpátečku nebo třeba jen o trochu popojet. To vše s pacientem za vašimi zády a dalšími kolegy, za jejichž přepravu ručíte. Náročná práce, viďte?

To bezesporu je.


Prosím, ulehčete řidičům – záchranářům jejich zodpovědnou práci alespoň tak, že se příště zamyslíte nad tím, kde přesně své vozidlo zabrzdíte. Kolikrát zastavit úplně ani nemusíte, často stačí jen o trochu zpomalit a vjet blíže k okrajům vozovky nebo třeba vyjet mimo kruhový objezd.


Zastavení osobního auta přímo na kruhovém objezdu je totiž pro řidiče sanitky kolikrát úplná katastrofa. Vy jste sice zastavili, ale kudy asi tak sanitní vůz projede? Mnohdy bohužel jedině protisměrem. Přitom by stačilo, kdyby se řidič osobního vozu na malý moment zamyslel a rychle z kruhového objezdu vyjel nejbližším možným výjezdem. 


Jak je to správně?


Spolu s ostatními účastníky provozu tvoříme záchrannou uličku. Jak přesně takovou uličku vytvořit? To vám vysvětlí třeba v tomto videu:



Jak udělat záchranářskou uličku
Záchranářská ulička

Pravidlo pravé ruky v záchranářské uličce a ZIP
Pravidlo pravé ruky v dopravě

Přijďte na některý z našich zážitkových kurzů první pomoci. Ukážeme a naučíme, jak se chovat u dopravní nehody, kde správně zastavit nebo co udělat jako první. Poradíme, jak zachovat chladnou hlavu při spoustě stresujících situací, jež vám první pomoc může do života přinést. Těšíme se na vás! 




Mýtus 90 — Když v autě uslyším majáky, hned dupnu na brzdu a zastavím na místě

Zdroje

  1. Záchranářská ulička – nově od 1. října v ČR – Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje, p.o.. Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje, p.o. [online]. Copyright © 2019 Zdravotnická záchranná služba SčK, p.o. [cit. 03.01.2020]. Dostupné z: https://www.tymbezpecnosti.cz/stranky/161/zachranarska-ulicka-.html

  2. Pomůcka pravé ruky [online] Dekra [cit. 6.12.2023] : https://www.nehodoutozacina.cz/zachranarska-ulicka-neboli-ulicka-pro-zivot/

  3. Zákony pro lidi – Sbírka zákonů ČR v aktuálním konsolidovaném znění [online]. Dostupné z: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-361#cast2

bottom of page