top of page

Mýtus 83 — Kdo je po autonehodě bez bot, toho nemá smysl zachraňovat

Jak to celé vzniklo?

Slyšeli jste to někdy? Na toto tvrzení narážíme na kurzech, kde simulujeme dopravní nehodu. Už několikrát se nás lidé ptali, zda se podle ,,zutých bot” dá skutečně poznat, že je dotyčný již po smrti. Na internetu jsme dokonce narazili na článek s titulkem: ,,Jak poznáme smrt? Najdeme boty”. (1) Celý si ho můžete přečíst zde. Titulek se nám zdá dost nešťastný, pojďte si přečíst proč.


Mýtus 83 — Kdo je po autonehodě bez bot, toho nemá smysl zachraňovat





Proč je to špatně?

Mýtus 83 — Kdo je po autonehodě bez bot, toho nemá smysl zachraňovat

Je pravda, že na webu naleznete i rozhovory (2) se záchranáři, kde je uvedeno, že se při těžkých autonehodách mohou vyzout jedna či obě boty. Tento jev si vysvětlují racionálně – působením velkých odstředivých sil při prudkém a silném nárazu, obzvlášť pokud člověk ,,letí” ještě několik metrů vzduchem. Články popisující ,,jevy mezi nebem a zemí” nabízí tajemnější zdůvodnění: ,,Jedná se o signál z vyšších sfér, že dotyčný již odešel a není mezi námi.” Ať už věříte nadpřirozeným jevům nebo ne, jedno je jisté: boty jsou opravdu to poslední, co by vás mělo při autonehodě zajímat. Zuté boty nejsou v žádném případě jistou známkou smrti. Spoléhat na toto tvrzení je holý nesmysl, lidé mohou být bez bot z několika dalších důvodů – třeba si je prostě pořádně nezavázali a přišli o ně i při menším nárazu. A co byste dělali s lidmi, co řídí bosi, ty nebudete zachraňovat vůbec? :)

Autonehoda – Jak je to správně?

Pokud jste svědky autonehody, snažte se zachovat chladnou hlavu a myslete hlavně na vlastní bezpečí. Pokud se vám něco stane, už nikomu nepomůžete a navíc můžete způsobit další nehodu. Je nutné být vidět a mít místo nehody označeno! Musíte znát čísla na tísňové linky a určitě doporučujeme si do mobilního telefonu nainstalovat aplikaci Záchranka, (3) která vám dost usnadní popis místa události. Řiďte se pokyny operátora/ky zdravotnické záchranné služby a co se týče zraněných – soustřeďte se hlavně na život ohrožující stavy, tj. masivní krvácení a bezvědomí Podrobný postup  u autonehody naleznete v našem článku. Nicméně čtením se první pomoc nenaučíte, je lepší si ji vyzkoušet pomocí modelových situací na nějakém zážitkovém kurzu.  To znamená, že si vyzkoušíte ,,nanečisto”, jak u autonehody reagovat. Včetně navlékání vest, skládání trojúhelníku, komunikace s operátorem, zástavy krvácení či třeba resuscitace. A jak poznat kvalitní kurz první pomoci? Mrkněte sem.


Mýtus 83 — Kdo je po autonehodě bez bot, toho nemá smysl zachraňovat

ZDROJE:

  1. Jak poznáme smrt? Najdeme boty | Blesk.cz. Blesk.cz – zprávy, celebrity, sport, zábava [online]. Copyright © 2001 [cit. 01.11.2019]. Dostupné z: https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-krimi/20969/jak-pozname-smrt-najdeme-boty.html

  2. Značí zuté boty na místě nehody jistou smrt? :: Znáte pravdu?. Znáte pravdu? [online]. Dostupné z: https://pistis.webnode.cz/news/znaci-zute-boty-na-miste-nehody-jistou-smrt-/

  3. Záchranka. Záchranka [online]. Dostupné z: https://www.zachrankaapp.cz/

bottom of page