top of page

Mýtus 29 — Silné zakašlání a pití teplé vody pomůže při infarktu.


Jak to vzniklo?

Stejně jako v minulém článku, i dnes se jedná o hoax, tedy po internetu šířenou, nepravdivou, poplašnou a mnohdy velmi nebezpečnou zprávu.

Dnes si vezmeme na paškál hned dva hoaxy. Jeden tvrdí, že silné kašlání pomáhá při infarktu myokardu a umí zabránit srdeční fibrilaci. Ten druhý povznáší do nebes pití teplé vody, coby prevenci rakoviny a oběhových chorob, včetně právě samotného infarktu.

Mimochodem, hoaxy můžete poznat i podle chybného pravopisu, texty jsme proto ponechali v plném původním znění..

Silný kašel — proč nefunguje na infarkt?

Mýtus 29 — Silné zakašlání a pití teplé vody pomůže při infarktu.

Srdce vyživují věnčité (koronární) tepny krví z aorty. Infarkt myokardu je akutním onemocněním srdce, konkrétně právě jeho věnčitých tepen, které jsou pro tok krve náhle neprůchodné. Při infarktu dochází k nedokrvení až k postupnému odumírání buněk srdce, které byly krví z dané tepny zásobeny.

Takový problém srdce se brzy projeví — člověku se špatně dýchá, potí se, zvrací nebo má pocit na zvracení a hlavně ho náhle bolí na hrudi. Bolest může vystřelovat do levé ruky, ramene, mezi lopatky, do nadbřišku nebo k dolní čelisti. Tento stav může vést k bezvědomí, kdy postižený nedýchá normálně. Jedinou správně poskytnutou první pomocí je co nejdříve vytočit 155 a začít s resuscitací.

Fibrilace srdce (konkrétně srdečních komor) je poruchou srdečního rytmu, kdy se srdeční sval začne zcela chaoticky, nekoordinovaně stahovat. Srdce samotné tak není schopné vykonávat správně svou důležitou funkci — vypumpovávat krev do celého těla. Příčinou fibrilace může být hodně stavů, samozřejmě včetně výše zmíněného infarktu.


Fibrilace srdce se projeví tak, že člověk nereaguje na zatřesení ani oslovení (je v bezvědomí) a po provedení záklonu hlavy nedýchá normálně. Jedinou správnou první pomocí je vytočit 155 a začít s resuscitací, tedy stlačovat střed hrudníku nepřetržitě až do převzetí záchranáři. A nejlepší bude, pokud do příjezdu záchranky k resuscitaci seženete ještě AED — automatizovaný externí defibrilátor. Ten je schopen srdce zase „nahodit”. Jeho symbolem je zelená nebo červená tabulka s nápisem AED a logem srdcem, které potřebuje výboj. Najít jej můžete na spoustě veřejných míst — na letišti, nádraží, náměstí, ve sportovní hale, v nákupním centru či třeba i ve vaší firmě.

Žádná souvislost mezi usilovným kašlem a „samoléčbou“ infarktu nebyla nikdy prokázána. Naopak zvýšená námaha, kterou usilovný kašel bezpochyby je, může průběh infarktu výrazně zhoršit. (1)

Nejčastější znění

„Jestliže každý z vás, kdo dostane tuto zprávu, ji pošle dál 10 lidem, můžete se vsadit, že zachráníme alespoň jeden život. Dejme tomu, že je čtvrt na sedm večer a vy jedete autem domů (samozřejmě sám) po nezvykle těžké práci. Jste opravdu unaven, není vám dobře a máte pocit marnosti. Náhle pocítíte v hrudi prudkou bolest, která se začne šířit do paže a až do spodní čelisti. Jste jen asi 7 až8 km od nejbližší nemocnice, ale naneštěstí nevíte, zda budete schopen tam dojet.

Máte kurz první pomoci, ale ten, kdo vás tam učil, vám zapomněl říci, jak ji poskytnout sám sobě. Protože lidé jsou často sami, když utrpí náhlou srdeční příhodu, je tento článek asi na místě.

Člověku, jemuž přestane srdce pravidelně tlouci a který začne omdlévat, zbývá bez cizí pomoci jen asi 10 sekund (!), než ztratí vědomí. Ale takto postižený člověk si může sám pomoci tím, že bude opakovaně a velmi silně kašlat.

Před každým zakašláním je třeba se hluboce nadechnout a kašlat se musí zhluboka a dlouze, jako kdybyste chtěl hluboko z plic vykašlat hlen, a zakašlání je nutno opakovat každé dvě vteřiny, dokud nepřijde pomoc nebo dokud neucítíte, že srdce opět tluče normálně. Hluboké vdechy dodají do plic kyslík a pohyby při kašli stlačují srdce a udržují krevní oběh. Tlak na srdce také pomůže obnovit jeho normální rytmus. Tímto způsobem se oběť srdečního záchvatu dokáže dostat do nemocnice.

Řekněte to co největšímu počtu lidí, může jim to zachránit život.“ (2)

Horká voda — proč nefunguje na infarkt?

Mýtus 29 — Silné zakašlání a pití teplé vody pomůže při infarktu.

Text hovoří o vlivu teploty pokrmů na trávení tuků v našem těle. Ve skutečnosti se ale potrava jakékoli teploty v zažívacím traktu velmi rychle ohřeje na teplotu těla, kterou potřebují enzymy ke správnému trávení. Teplota potravy v době polknutí tedy skutečně nehraje žádnou roli a už vůbec nemá žádný efekt na (ne)vzniknutí srdečního infarktu. (3)

A nyní známé, ale stále platné pravidlo — zdravý životní styl, správná skladba potravy a pravidelný pohyb jsou tou správnou prevencí infarktu myokardu a mnohých dalších chorob. Pokud hranolky s tatarkou zalijete horkým čajem, tak už to nezachráníte, především pokud jste právě típli cigaretu…

Nejčastější znění

„Infarkt a pití teplé vody

Toto je dobrý článek ne jenom o teplé vodě, ale také o infarktech.

Snad bychom měli přijmout za své zvyky Číňanů a Japonců, totiž popíjet horký čaj během jídla, ne chladnou vodu.

Je sice příjemné popít chladný nápoj po jídle, avšak tento chladný nápoj způsobí ztuhnutí tuků v jídle, které jste zrovna zkonzumoval. To způsobí zpomalení zažívacího procesu. Jakmile tento ztuhlý tuk reaguje ze žaludečními kyselinami, rozpadne se a bude absorbován střevami rychleji, než solidní jídlo. Tento tuhý tuk se usadí na stěně střev a vytvoří podmínky pro rakovinu & artritidu.

Nejlépe je pít horkou polévku nebo horkou vodu po jídle.

Obecné příznaky infarktu…

Důležitá poznámka o infarktu – měl-a byste vědět, že ne každý infarkt se projeví left arm hurting

Uvědomte si intenzivní bolest v čelisti. Nemusíte mít nejdříve bolest v hrudi v průběhu infarktu. Zvedání žaludku a intensivní pocení patří také k obecným jevům. 60% lidí, kteří dostanou infarkt ve spánku se již neprobudí.

Bolest čelisti vás může probudit z hlubokého spánku.

Buďme opatrní a buďme si toho vědomi.

Čím více toho víme, tím lepší šanci máme přežít. Jeden kardiolog řekl, že když každý kdo čte tuto zprávu ji pošle 10 dalším lidem, zachráníme tak přinejmenším jeden život.” (3)

Jak je to správně?

Pokud sami na sobě či na někom jiném pozorujete některé z následujících příznaků: bolesti na hrudi vystřelující různými směry, obtížné dýchání, pocení, závratě, žaludeční nevolnost či zvracení, pak zbytečně nečekejte a neprodleně kontaktujte 155. Velmi pěkně všechny příznaky vystihuje tohle VIDEO, do kterého jsme pro vás vložili české titulky:


Dotyčný by do příjezdu záchranky neměl nic jíst, pít ani kouřit. Měl by zůstat sedět, hlavně se nijak nenamáhat. Pokud užívá nějaké léky na akutní zhoršení onemocnění srdce, dopomozte mu s jejich aplikací.

Pokud se stav jakkoli zhorší, okamžitě znovu vytočte 155. Když člověk ztratí vědomí (nebude reagovat na oslovení ani zatřesení), zkontrolujte při záklonu hlavy jeho dýchání. Pokud nedýchá normálně (nedýchá vůbec, chrčí, lape po dechu), okamžitě zahajte resuscitaci stlačováním středu hrudníku.

Je zřejmé, že přečtením článku a zhlédnutím jednoho videa se první pomoc nenaučíte. Pokud si chcete první pomoc procvičit v mnoha realistických situacích, přijďte na některý z našich kurzů, rádi vás první pomoc kvalitně naučíme!

Mýty o první pomoci jsou hlavně o tom, co rozhodně nedělat. Jak se ale vlastně správně první pomoc poskytuje? O tom píšeme seriál článků Neboj se pomoci! Po přečtení tohoto mýtu by vás mohl zajímat článek „Srdeční infarkt“.


Mýtus 29 — Silné zakašlání a pití teplé vody pomůže při infarktu.

Zdroje informací

  1. Franěk, Ondřej. Jak je to doopravdy? zachrannasluzba.cz. [Online] 20. září 2007. [Citace: 6. říjen 2018.] http://www.zachrannasluzba.cz/zajimavosti/07_resuscitace_kaslanim.htm.

  2. Hoax.cz. Jak přežít infarkt. Hoax.cz. [Online] červen 1999. [Citace: 6. říjen 2018.]  http://www.hoax.cz/hoax/jak-prezit-infarkt/.

  3. Hoax.cz. Infarkt a pití teplé vody. Hoax.cz. [Online] říjen 2006. [Citace: 6. říjen 2018.] http://www.hoax.cz/hoax/infarkt-a-piti-teple-vody/.

bottom of page