top of page

Mýtus 35 — První pomoc nepotřebuji, já zbytečně neriskuji.

Skutečně…?

Mýtus 35 — První pomoc nepotřebuji, já zbytečně neriskuji.

Myslíte si, že se konkrétně Vás první pomoc netýká? Z čeho usuzujete, že zbytečně neriskujete? Myslíte, že vysokohorský turista, horolezec nebo crossový motorkář riskují více? No, možná ano, ale mají většinou odpovídající vybavení, zkušenosti a u spousty závodů stojí sanitka, která jim profesionální pomoc poskytne do pár minut.

Pracujete v kanceláři, celý den sedíte za počítačem a z práce i do práce jezdíte metrem nebo tramvají? Fajn, vypadá to bezpečně, ale ani ve vypolstrované místnosti si nemůžete být jisti, že se Vám nic nepřihodí. Třeba takový infarkt nebo mrtvice mohou přijít kdykoliv a kdekoliv…

První pomoc nepotřebuji —  proč je to špatně?

Mýtus 35 — První pomoc nepotřebuji, já zbytečně neriskuji.

Nikdo z nás nemůže říct, že je v naprostém bezpečí, nikdy nevíme, co se nám může přihodit. Zdravotní problém může postihnout každého z nás. Pojďme si vybrat jednu z  úplně běžných situací — co taková obyčejná mdloba u jednoho z cestujících v tramvaji?  Zvládli byste dotyčnému pomoci? A je to opravdu mdloba? Co když je to cukrovka, mrtvice, nebo infarkt — rozpoznáte je od sebe?

Ale nebavme se jen o cizích lidech, co Vaši blízcí či přátelé, dokázali byste jim v akutním stavu pomoci? A víte, jak ošetřit sami sebe při vážném zranění?

Jak je to správně?

Mýtus 35 — První pomoc nepotřebuji, já zbytečně neriskuji.

Postoj „Já nic, já muzikant.“ se v první pomoci nevyplácí, nikdy nevíte, kdy Vás (ne)znalost dožene…

Máte nějaké mezery v první pomoci? Zajděte si na dobrý ZÁŽITKOVÝ kurz první pomoci, kde si budete moci vyzkoušet nejrůznější nasimulované stavy. Aktuální nabídka našich kurzů najdete ZDE.

bottom of page