top of page

Mýtus 66 — Krvácení zastavím pomocí tlakových bodů

Jak to vzniklo?

Mýtus 66 — Krvácení zastavím pomocí tlakových bodů

Tento mýtus vznikl na zcela pravdivém základě – tlakové body na lidském těle existují a když jsou správně použity, mohou pomoci zastavit krvácení. Mnoho let se na kurzech první pomoci používání tlakových bodů vyučovalo. A bohužel, na mnoha kurzech se vyučují dodnes…

Princip onoho tlakového bodu spočívá v tom, že na lidském těle jsou místa, kde lze přitlačit velkou cévu proti pevnému podkladu (většinou kosti). Stlačením cévy je tak možné zmírnit krvácení. Jde o místa, kde se dá nahmatat pulz. A jak už určitě víte, ani pulz v první pomoci nehmatáme. U bezvědomého je důležité vyšetřit dýchání a podle něj se zachovat. Stejně jako je k ničemu hledat pulz, tak je úplně zbytečné pátrat i po tlakových bodech.

Proč je to špatně?


Tlakové body je těžké najít.. Co vám chybí ke štěstí? Zkouška z anatomie a trocha té praxe. A ani to nezaručí valný úspěch. Problém s nalezením pulzace tepny mají totiž nejen laici, ale i zdravotníci. Na základě tohoto pádného argumentu došlo k tomu, že zahájení resuscitace už nezávisí na (ne)nahmatání pulzu, ale pouze na vyšetření dechu bezvědomého. 

S tlakovými body je to stejné – laik má problém je najít a ve snaze o jejich nalezení ztrácí drahocenný čas, během kterého mohl krvácení již zastavit efektivnějšími metodami. A teď se asi ptáte, jaké to jsou…

Jak je to správně?

Takže za prvé: extrémní postupy vypadají vždycky mnohem víc cool než běžné doporučení, ale přesto, nepoužívejte je. Fakt je ten, že s dobrým materiálem toho zvládnete vždycky víc než s kdejakým improvizovaným předmětem. Pokusy o improvizaci se zaškrcováním (třeba provázkem, tkaničkou, kravatou nebo drátkem) mohou skončit úplně zbytečnou amputací ještě nedávno zdravé ruky nebo nohy. Pojďte si proto sehnat zdravotnický materiál dobré kvality. Dopřejte si hotový obvaz, který bude dostatečně široký a pevný (nejeden by měl být součástí každé autolékárničky).

Za druhé: pokud budete brát do ruky běžnou autolékárničku, pak počítejte s její mizernou kvalitou. První pomoc s ní vlastně bude jen jedna velká improvizace. Vám tak nezbyde nic jiného než doufat, že záchranka přijede už hodně brzo. Autolékárničky jsou tématem, kterému se hodně věnujeme, více si pojďte přečíst SEM. A za třetí: z tohoto článku se nenaučíte efektivně zastavovat krvácení. To prostě nejde. Musíte přijít na kurz, vyzkoušet si to nanečisto a potom znovu, ve stresu, ve spěchu, zpocenýma a roztřesenýma rukama. Teprve potom budete schopni zastavit krvácení v reálné stresové situaci. Není to legrace a není to snadné. 

Jak správně zastavit krvácení?

  1. Vaše bezpečí je na prvním místě! Pokud máte u sebe rukavice, použijte je. Pokud ne, hodí se i igelitový sáček či taška. Nebojte se také poprosit o pomoc řidiče aut, měli by mít ve svém voze autolékárničku. Snažte se nedostat do přímého kontaktu s krví postiženého!

  2. Přivolejte pomoc. Vytočte 155 a zakřičte na okolí o pomoc.

  3. Co nejdříve se snažte zastavit krvácení tlakem přímo do krvácející rány. Pokud nemáte po ruce obvazový materiál, klidně tlačte na ránu vlastními prsty v rukavici až do příjezdu záchranářů. Je-li zraněný při vědomí, může si ránu stlačovat sám, zatímco vy hledáte rukavice…

  4. Použijte hotový obvaz z lékárničky, se kterým vytvoříte tlakovou vrstvu přímo v místě krvácení. Když obvazem krev znatelně prosakuje, použijte další.

  5. Teprve když i po dvou vrstvách tlakového obvazu krvácení stále masivně pokračuje, naložte zaškrcovadlo. Jde o extrémní metodu zástavy krvácení, zaškrcovadlo použijte až ve chvíli, kdy vám nic jiného už nezbývá. Naložte jej buď na střed paže, nebo na střed stehna, jedině tam bude dostatečně účinné. Zaškrcenou končetinu chlaďte. Jednou naložené zaškrcovadlo už nepovolujte, nechte jej tak až do příjezdu záchranářů. Máte-li u sebe tužku nebo fix, vedle zaškrcovadla na paži nebo stehno napište čas, kdy jste končetinu zaškrtili. Je to důležitý údaj pro lékaře v nemocnici.

  6. Neustále hlídejte vědomí zraněného. Přestal s vámi komunikovat? Položte jej na záda, zakloňte mu hlavu. Jednou rukou tlačte na čelo, prsty druhé ruky táhněte bradu nahoru. Tak zprůchodníte dýchací cesty. Zkontrolujte dýchání. Nedýchá normálně? Pak okamžitě zahajte resuscitaci. Znovu vytočte 155, dbejte rad dispečera/ky zdravotnické záchranné služby. Chcete si zástavu krvácení vyzkoušet na vlastní kůži? Pod stresem, tak jako v reálné situaci? Přijďte na náš zážitkový kurz první pomoci. Věřte, že naše kurzy jsou ještě zábavnější než naše články :)


Mýtus 66 — Krvácení zastavím pomocí tlakových bodů

Co byste poradili zachráncům pro příště? Ano! Rukavice na ruce ještě před tím, než sáhnou na krev :)


bottom of page