top of page

Mýtus 69 — Těhotnou nesmím resuscitovat, mohl bych ublížit plodu

Jak to celé vzniklo?

Lidé se bojí zahájit resuscitaci obecně, natož u těhotných žen. Na každém kurzu padne dotaz, zda nemůžeme postiženému resuscitací nijak ublížit – například mu polámat žebra. U těhotné se přidá navíc i docela pochopitelná obava z poškození plodu, avšak i zde jde o nebezpečný mýtus. Pojďme se na něj podívat blíže.

Mýtus č.69 – Těhotnou ženu nesmím resuscitovat, mohl bych ublížit plodu

Proč je to špatně?

Jedno je důležité říct si hned na začátku: Nic není horší než stát a nedělat nic. Pokud naleznete osobu v bezvědomí, která nedýchá normálně, je nutné ihned zahájit neodkladnou resuscitaci (a samozřejmě okamžitě volat záchrannou službu na čísle 155). Mozkové buňky začnout odumírat již po 3-4 minutách bez kyslíku, činnost laických zachránců (vás) na místě události je proto nesmírně důležitá. U těhotných se tímto nic nemění – pokud má matka zástavu oběhu, je to stav pro plod maximálně kritický a je nutné mu zajistit alespoň nějaký přísun kyslíku kvalitní laickou resuscitací. Také je potřeba si uvědomit, že děloha sice zasahuje čím dál výše, ale až do středu hrudníku to nebývá. Ve vysokém stupni těhotenství je navíc plod již většinou uložen hlavou dolů. Z tohoto důvodu nehrozí při resuscitaci prováděné na správném místě žádné nebezpečí.

Jak je to správně?

Resuscitaci těhotných provádějte standardním způsobem – hloubka 5-6 cm, frekvence 100–120 stlačení za minutu, pokud se rozhodneme dýchat, tak resuscitujeme v poměru 30 : 2. Podrobnější postup základní

neodkladné resuscitace naleznete zde. Jen jedna informace navíc: Pokud je vás na místě víc a jedná se o ženu ,,s velkým pupkem”, bude profitovat z mírného vypodložení pravého boku (např. polštářem). Pokud nic na vypodložení nemáte, je možné, aby další osoba jemně odtlačovala břicho trochu doleva. Předejde se tak syndromu dolní duté žíly (proto se těhotným při nevolnosti, pocitu na omdlení, atd… doporučuje poloha na levém boku.) Ale pozor – tato činnost rozhodně nesmí oddálit zahájení či provádění srdeční masáže! Pokud jste tedy na místě sami, soustřeďte se na kvalitní stlačování středu hrudníku (a případně umělé vdechy) dle instrukcí operátora/ky 155 a nic jiného neřešte.

Nutnost resuscitace dospělého (natož těhotné či dokonce dítěte) je asi jedna z nejsložitějších situací, do které se můžete dostat. Je proto potřeba vědět, co dělat, abyste jim mohli pomoci. Doporučujeme proto pravidelně navštěvovat zážitkové kurzy první pomoci, kde se naučíte nejen správné postupy, ale i práci s vlastním stresem.

Šeblová, Knor: Urgentní medicína v klinické praxi lékaře (2.vydání, 2018)

bottom of page