top of page

Mýtus 82 – Dusící se dítě vezmu za nohy a vytřepu to z něj

Jak to celé vzniklo?

Mýtus 82 – Dusící se dítě vezmu za nohy a vytřepu to z něj

Bohužel, tento nesprávný způsob slýcháme na kurzech docela často. Spousta lidí na otázku ,,Jak byste pomohli dusícímu se dítěti?” automaticky odpovídá: ,,Vezmu ho za nohy, dám ho hlavou dolů a budu s ním třást, abych z něj to těleso dostal/a”. A myslí to dobře, chtějí mu přece pomoci, vždyť se jinak udusí! Pokud vás to takto také někdo učil nebo nevíte, jak se to má dělat správně, určitě čtěte pozorně dál. Jedná se nejen o nesprávný, ale dokonce nebezpečný postup!



Proč je to špatně?

Protože tím můžete dítěti ublížit. V jednom vyjádření České resuscitační rady – nejvyšší odborné autority v doporučených postupech první pomoci – se doslova píše: ,,Důrazně varujeme zejména před “věšením” dětí za dolní končetiny z důvodu vysokého rizika nitrolebního krvácení nebo poranění krční páteře. “ (1).

Určitě si dovedete představit, že dušení miminka je velmi stresující situace. Dospělý si pak ani nemusí uvědomit, jakou sílu má. Pokud v panice vezme dítě za nohy a začne s ním třást, může to vést až k nebezpečným poraněním. Dětská hlava a krk jsou mimořádně zranitelné, neboť hlava je velká a krční svaly ještě slabé. Dětský mozek i cévy jsou navíc velmi křehké, a tak třesení, škubání i prudké trhání způsobí příliš velkou zátěž na krční svaly s vážnými následky.  (2)

V medicíně je dokonce popisován i tzv. ,,Syndrom třeseného dítěte” (shaken baby syndrome, SBS). Mluví se o něm sice hlavně v souvislosti s týráním dítěte, nicméně jsou zaznamenány i případy, kdy rodiče dítěti ublížili nevědomě:

Mýtus 82 – Dusící se dítě vezmu za nohy a vytřepu to z něj

,,Existují ale i případy, které vzniknou zcela nevinně. Rodič si například myslí, že dítě spolklo hračku a snaží se ji z něj vytřást. Nevědomky přitom způsobí vážné poranění. To se skutečně stalo – v dobře zabezpečené a bezproblémové rodině. Na objasnění tohoto případu se podílel i profesor JIří Straus z Policejní akademie České republiky. Prof. PhDr. Jiří Straus, DrSc., Policejní akademie ČR: Otec s ním začal třást opravdu dost intenzivně a způsobil poranění tomu dítěti. Silné nitrolební krvácení. Dítě odvezli do nemocnice a lékař konstatoval, že to dítě bylo podrobeno zatížení velké intenzity a nemohlo si to způsobit samo. Navíc na hlavičce nemělo žádný hematom, takže nedošlo k úderu, ale došlo právě k tomuto jevu shaken baby syndrom.” (3)

Doporučujeme zhlédnout celou reportáž, najdete ji zde.

Dušení – Jak je to správně?

Věříme, že jsme vás přesvědčili, proč dítě za nohy nikdy nevěšet. Zbývá už tedy jen vysvětlit, jak to dělat správně. Podrobný postup první pomoci u dušení dospělých i dětí naleznete v tomto článku. Co se týče vypuzovacích manévrů u nejmenších dětí – do 1 roku – jsou zobrazeny na těchto fotografiích. (1)

Mýtus 82 – Dusící se dítě vezmu za nohy a vytřepu to z něj

U dítěte DO 1 ROKU, které je PŘI VĚDOMÍ, ale nekašle nebo kašle neúčinně, proveďte až 5 úderů mezi lopatky. Pokud údery mezi lopatky nezlepší stav způsobený obstrukcí, proveďte až 5 stlačení hrudníku v poloze dítěte na zádech. Tyto manévry zobrazené na barevných fotografiích nahrazují kašel, zvyšují nitrohrudní tlak a mohou cizí těleso vypudit. (1) 

Ale budeme se opakovat – jen čtením se první pomoc dobře nenaučíte. Udělejte si čas na nějaký zážitkový kurz první pomoci, kde si manévry vyzkoušíte na figuríně a také v modelových situacích. Těšíme se na vás :)


Mýtus 82 – Dusící se dítě vezmu za nohy a vytřepu to z něj

ZDROJE: 

  1. https://www.facebook.com/resuscitace.cz/posts/3541939255819886

  2. Syndrom třeseného dítěte – Shaken Baby Syndrome (SBS) – Zdraví.Euro.cz. Zdravotnictví a medicína – Zdraví.Euro.cz [online]. Dostupné z: https://zdravi.euro.cz/clanek/sestra/syndrom-treseneho-ditete-shaken-baby-syndrome-sbs-273176

  3. Syndrom třeseného dítěte — PORT — Česká televize. Česká televize [online]. Copyright © [cit. 23.10.2019]. Dostupné z: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10121359557-port/548-syndrom-treseneho-ditete/video/

  4. Nemocnice Kyjov [online]. Copyright © [cit. 23.10.2019]. Dostupné z: http://www.nemkyj.cz/file/8043/Letak_SBS_Piskata_neskladany%20-%20Kyjov.pdf

  5. Hlavní strana – Česká resuscitační rada. Hlavní strana – Česká resuscitační rada [online]. Copyright © 2019 ČESKÁ RESUSCITAČNÍ RADA z. s. [cit. 23.10.2019]. Dostupné z: https://www.resuscitace.cz/

bottom of page