top of page

Mýtus 92 — Pokud mě do nemocnice přivezla sanitka, musím jít na řadu jako úplně první

Jak to celé vzniklo?

Bohužel není málo těch, kteří se nechávají do nemocnice jen tak odvézt sanitním vozem, ač to jejich zdravotní stav úplně nevyžaduje. Často by totiž stačila jen návštěva u praktického lékaře a zdravotní problém by byl rychle vyřešen. Po příjezdu na urgentní příjem nemocnice nebo na ambulanci konkrétní kliniky takový pacient ještě nezřídka očekává i svůj přednostní příjem, ať je už zdravotní stav jiných pacientů v čekárně jakýkoli.  


Mýtus 92 — Pokud mě do nemocnice přivezla sanitka, musím jít na řadu jako úplně první


Proč je to špatně?

Špatně je už ta lhostejnost ke druhým. Jednomu se nechce čekat v čekárně u praktického lékaře, tak si radši zavolá na 155. Záchranáři takového pacienta odvezou do nemocnice, poskytnou mu prvotřídní péči. Pacient ještě navíc ušetří nejen svůj čas, ale i výdaje za cestovné k lékaři. Výhodné, že? Bohužel je takovým způsobem zdravotnická záchranná služba zneužívána až příliš často. Vytrácí se její základní cíl – záchrana lidského života. Namísto toho jsou záchranáři nuceni fungovat jako taxi služby. Smutné, viďte?

Je potřeba si uvědomit, že i kapacita zdravotnických záchranných služeb je v jeden konkrétní okamžik omezena. Dispečeři 155 si naráz „nevyčarují” ani další vozy, ani další posádky, které by k jiným pacientům mohli poslat. Navíc přes telefon se stav pacienta ne vždy jeví úplně jednoznačně, a tak je rozhodnutí o (ne)poslání vozu na místo velmi náročné. Klobouk dolů za takhle zodpovědnou práci.  


Jak je to správně?

Pokud máte chronický zdravotní problém, dochází vám léky nebo potřebujete předoperační vyšetření, navštivte svého praktického lékaře. 

Nikdy nenechávejte svůj zdravotní stav „vykrystalizovat” do doby, kdy už bude skutečně nutné zdravotnickou záchrannou službu zavolat. Lepší je navštívit praktického lékaře včas. 

Pokud vás záchranáři odvezou na jakékoli příjmové pracoviště, nepočítejte automaticky s tím, že máte z čekárny přednostní vstup. Často do stejné ambulance dorazil pacient v mnohem horším stavu, ač po vlastní ose, a ne vozem zdravotnické záchranné služby. Nedá se nic dělat, budete si muset chvilku počkat. Obrňte se trpělivostí a věřte, že zdravotnický personál dělá po celou dobu vše proto, aby každý pacient byl v daném zdravotnickém zařízení řádně, ale i včas vyšetřen a zaléčen. 

Znalost první pomoci je dobrá i na to, abyste věděli, kdy už je třeba 155 vytočit a kdy naopak zraněného stačí jen doprovodit k lékaři. Přijďte na některý z našich ZÁŽITKOVÝCH kurzů první pomoci, i takovou znalost od nás získáte. 

Zdroje obrázků

  1. [online]. Dostupné z: https://www.facebook.com/Modrahvezdazivota.cz/photos/a.636759649733422/1420053764737336/?type=3&theater

  2. Každoročně ZZS přibývá výjezdů i proto, že lidé si zvykli mít záchranku za taxi zdarma a s okamžitou péčí bez čekání – Komora záchranářů. Komora záchranářů [online]. Copyright © 2020 Komora Záchranářů. Všechna práva vyhrazena. [cit. 15.01.2020]. Dostupné z: https://www.komorazachranaru.cz/aktualita/kazdorocne-zzs-pribyva-vyjezdu-i-proto-ze-lide-si-zvykli-mit-zachranku-za-taxi-zdarma-a-s-okamzitou-peci-bez-cekani

bottom of page