top of page

Mýtus 93 — Při astmatickém záchvatu si zapálím cigaretu a ,,rozdýchám to“

Jak to celé vzniklo?


Mýtus 93 — Při astmatickém záchvatu si zapálím cigaretu a ,,rozdýchám to"

Připadá vám to absurdní? Máte naprostou pravdu. Bohužel i s tímto tvrzením jsme se na kurzech či od pacientů setkali. Silní kuřáci mají tendenci si zapálit cigaretu i v případě, že jim to jejich stav zhorší. Ať už se jedná o bolesti na hrudi jako potenciální infarkt, zmiňovaný astmatický záchvat nebo třeba necitlivost končetin, které mohou být příznakem mrtvice. Nemusíme snad zdůrazňovat, že kouření samo o sobě je jedním z rizikových faktorů u mnoha onemocnění. Bohužel tolerance české společnosti k němu je stále velká.

Proč je to špatně?

Astma je chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest, u kterého se vyskytují různě závažné epizody dušnosti, pískotů, tíže na hrudi a kašle – tzv. ,,astmatické záchvaty”. Obtíže se často objevují v noci nebo nad ránem. (1) Přesná charakteristika a dělení astmatu není pro veřejnost až tak důležitá, ale pro zájemce doporučujeme například toto krátké video. Jedno je jisté: mezi základní režimová opatření u astmatika rozhodně patří zákaz kouření, a to absolutní. Tabákový kouř dýchací cesty ještě více poškozuje, a proto zapalování cigarety při záchvatu je naprostý nesmysl. Totéž platí i u ostatních stavů. Kuřáci mají mnohem vyšší riziko vzniku astmatu, infarktu, onkologických a cévních onemocnění… a mohli bychom pokračovat ještě dlouho. Co myslíte, stojí vám to za to?


Astma — Jak je to správně?

Kouření jsme zavrhli, ale jak tedy správně pomoci člověku, u něhož probíhá astmatický záchvat? Dozvíte se zde v našem článku ze série Neboj se pomoci. Pokud máte v okolí nějakého astmatika, doporučujeme si od něj nechat v klidu vysvětlit, jak mu můžete při záchvatu nejlépe pomoci. Až bude dušný, bude se vám komunikovat špatně a vaše panika a neznalost situace by mu mohly zbytečně přitížit.

A co se týče kuřáků – zřejmě jsme vás jedním článkem nepřesvědčili, ale pokud o odvykání alespoň trochu uvažujete, neváhejte se obrátit například na Národní linku pro odvykání kouření. Budeme vám držet palce :) 


Mýtus 93 — Při astmatickém záchvatu si zapálím cigaretu a ,,rozdýchám to"

Zdroje:

  1. INTERNA – R.Češka a kolektiv, Triton, 2010

  2. How does asthma work? – Christopher E. Gaw – YouTube. YouTube [online]. Dostupné z: https://www.youtube.com/watch?v=PzfLDi-sL3w

  3. Národní linka pro odvykání kouření. Národní linka pro odvykání kouření [online]. Copyright © 2017 BezCigaret.cz Česká koalice proti tabáku, z. s. [cit. 23.01.2020]. Dostupné z: https://www.bezcigaret.cz/

bottom of page