top of page

Mýtus 98 — Když se rozhodnu rodit doma a něco se zkomplikuje, záchranáři mě i dítě zachrání

Jak to celé vzniklo?

Nejedna žena dnes volí možnost porodit své dítě v pohodlí domova. Některé ženy si k tomu přizvou porodní asistentky, jiné duly. Ať už jsou důvody k tomuto jednání jakékoli, jedno je jisté, lékaři takový postup jednoznačně nedoporučují. Když se domácí porod zkomplikuje, přihlížející rodina v tu chvíli vytáčí 155 a následně očekává, že matku i dítě záchranáři určitě zachrání. 

Proč je to špatně? 

Mýtus 98 — Když se rozhodnu rodit doma a něco se zkomplikuje, záchranáři mě i dítě zachrání

Stanovisko k porodům doma dle Sekce porodnické analgezie a anestezie při České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP hovoří jasně: „I u původně zcela fyziologického porodu zcela zdravé ženy mohou náhle nastat závažné matku a/nebo dítě zdraví nebo dokonce život ohrožující komplikace.” Nejčastější komplikací na straně matky je život ohrožující krvácení, na straně plodu/novorozence je to pak hypoxie, tedy nedostatek kyslíku v těle, které i v případě přežití dítěte může mít vážné následky. 

I když bude u domácího porodu zkušená porodní asistentka, nikdy nebude mít na místě všechny potřebné nástroje a léky, kterými by případné komplikace mohla odvrátit. I sebelepší porodní asistentka má totiž stále jen dvě ruce, zatímco v nemocnici je rodičce k dispozici zkušený tým odborníků, a to včetně anesteziologů, jejichž práci v terénu nikdo nenahradí.  

Jak je to správně?

Myslet si, že nepostupující porod určitě vyřeší telefonát na linku 155, je naivita. Dispečeři, záchranáři i lékaři zdravotnické záchranné služby sice udělají pro záchranu matky i dítěte maximum, často už ale může být příliš pozdě. Také nesmíte zapomenout na prostý fakt, že v sanitce obvykle nesedí porodník. Přijet rodičce na pomoc totiž může anesteziolog, chirurg, internista nebo třeba praktický lékař. Navíc sanitka obsahuje pouze základní vybavení určené pro urgentní výkony, rozhodně v ní nenajdete všechno specializované instrumentárium, které v akutních případech používají porodníci v nemocnici.  

Závěrem

Všem těhotným ženám doporučujeme plánovat svůj porod ve zdravotnickém zařízení. I naprosto zdravé těhotenství může skončit porodem s fatálními komplikacemi. 

Jak postupovat v případě překotného porodu, se dočtete ZDE

Zdroje:

Stanovisko k porodům doma | Stanoviska a Doporučené postupy – Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně. Úvodní stránka – Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně [online]. Copyright © 2020 ČLS JEP, z.s. [cit. 27.02.2020]. Dostupné z: https://www.cls.cz/stanovisko-k-porodum-doma

bottom of page