top of page

Mýtus 18 — Diabetikovi nasypeme do pusy cukr

Jak to celé vzniklo?


Diabetikovi v akutním stavu podat cukr je určitě správně, leckdy to zachrání i život. Velké nebezpečí se ale skrývá ve formě podání.

Vzít cukřenku a rychle nasypat diabetikovi cukr do pusy, což ovšem není to nejideálnější řešení.



Cukrovka-Prpom-první-pomoc-zážitkem

Proč je to špatně?


U diabetika, kterému není dobře, málokdy dokážete odhadnout, jak se stav jeho vědomí promění v následujících okamžicích. Během vteřiny může začít vrávorat a upadnout do bezvědomí.


,,Vtom si vzpomenete, že daná osoba je diabetik, a že mu cukr jistě pomůže…''


Doběhnete tedy pro cukřenku a polo-bezvědomému kamarádovi začnete sypat cukr do úst. Pokud je na tom kamarád ještě dobře, asi si s tím poradí. Zato v situaci, kdy už je bezvědomí opravdu blízko, by se mohl diabetik cukrem velice snadno udusit.



Kostku cukru pod jazyk? Raději ne!


Totéž by platilo o kostce cukru vložené pod jazyk. Zdá se to jako sofistikovanější metoda, ale i toto je špatně.


,,Zkrátka a dobře, člověku, který je přímo ohrožen bezvědomím, do pusy nic nedávejte!''



Cukrovka — jak se správně zachovat?



bezvědomí-první-pomoc-zážitkem-prpom-praha

Cukrovka (Diabetes) je onemocnění spojené s poruchou metabolismu cukru v těle. Pokud je cukru v krvi moc (pak jde o tzv. hyperglykémii), někdy zase málo (pak mluvíme o tzv. hypoglykémii).


U obou akutních stavů je ale podání cukru správnou první pomocí. Odlišit totiž tyto dva stavy od sebe navzájem je velmi těžké, ale obě mohou vést k bezvědomí.


Hladina nízkého cukru v krvi je mnohem závažnější, než když je vysoká.



,,Proto diabetikovi v akutním stavu vždy podejte cukr.''


Když je hladina cukru v krvi vysoká, podání cukru už výrazně neublíží. Naopak podání cukru při hypoglykémii, je život zachraňující úkon!



Diabetikovi samy nikdy léky nepodáváme



Když se diabetikovi lehce přitíží, většinou mu stačí jen dopomoci. Diabetik své stavy nejlépe zná a sám si aplikuje dostatek inzulinu, nebo něco sní. Nikdy léky pro diabetiky (např. inzulin) sami nepodávejte, ale snažte se diabetikovi se vším pomoci.



Podejte slazený nápoj


Akutní projevy u diabetu:

  1. vrávorá

  2. je opocený

  3. zvrací

  4. mluví z cesty

  5. je dezorientovaný

  6. Může být agresivní


Zbytečně nečekejte. Snažte se dostat do postiženého co nejrychleji cukr. Ideální volbou je podání cukru ve formě tekutiny. Použijte třeba sklenku vody s rozmíchaným cukrem, sklenici džusu nebo colu. Zde ale pozor — cola zero cukr neobsahuje a tudíž nepomůže.


,,Diabetik se musí napít sám, jinak hrozí riziko udušení.''


Správný postup je takový:


  1. Podej cukr.

  2. Cukr lépe tekutý.

  3. Pokud udrží sklenici (lahev, hrnek), může se napít.



A co když už sklenici v ruce neudrží?


Ano, nabízí se otázka, co s diabetikem, ke kterému jsme přišli už pozdě. Jeho vědomí není valné. Cukr by mu výrazně prospěl, ale podání čehokoliv ústy už je nebezpečné. Sám se rozhodně už nenapije.



Hypoglykémie je urgentní stav


  1. Zavolejte záchranku na čísle 155, řiďte se pokyny dispečera/ky.

  2. Prohledejte bundu, tašku či kabelku postiženého

  3. Snažte se najít oranžovou krabičku s názvem GlukaGen HypoKit.


Zodpovědný diabetik by ji měl nosit všude s sebou. Jde o injekční stříkačku, která funguje stejně jako tekutý cukr, ale využijete ji právě v situaci, kdy se diabetik už není schopen napít sám.


glukagon-První-pomoc-zážitkem-Prpom-Praha

  1. V krabičce najdete obrázkový návod. Součástí balení je injekční stříkačka s vodou a prášek glukagonu umístěný ve skleněné lahvičce.

  2. Vaším úkolem je vstříknout tekutinu ze stříkačky do lahvičky, tekutinu v lahvičce protřepat a nakonec natáhnout všechen obsah z lahvičky zpět do injekční stříkačky.

  3. Aplikujte GlukaGen ze stříkačky kolmým vpichem do stehna postiženého. Postupně stlačujte píst a vytlačte veškerý obsah ze stříkačky.



První pomoc u diabetu není nijak složitá


Cukr diabetikovi při akutním stavu neublíží. Ideálně by měl být v tekuté formě a vypit pouze při plném vědomí. V případě zhoršení stavu, volejte 155.


Mýty o první pomoci jsou hlavně o tom, co rozhodně nedělat. Jak se ale vlastně dělá první pomoc? O tom píšeme seriál článků Neboj se pomoci! Po přečtení tohoto mýtu by vás mohl zajímat článek „Stavy při cukrovce”. Pořád ale platí, že žádné čtení vás první pomoc pořádně nenaučí. Nedá se to zařídit jinak, než že přijdete na zážitkový kurz :)

Zdroje informací

  1. Wikiskripta. Wikiskripta [online]. 2024 [cit. 2024-03-17]. Dostupné z: https://www.wikiskripta.eu/w/Komplikace_diabetu_mellitu

  2. Interní medicína. Online. Wikiskripta. 2006. Dostupné z: https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2006/12/02.pdf. [cit. 2024-03-17].





bottom of page