top of page

Mýtus 70 — Má v sobě nůž, rychle, vytáhněte ho

Jak to celé vzniklo?

Mýtus 70 — Má v sobě nůž, rychle, vytáhněte ho

Předmětů, které si do sebe můžeme zapíchnout či zabodnout, existuje celá řada, stejně jako nespočet míst, kde se nám něco takového může stát. Nutkání předměty vytahovat mají spíše zranění, pro které je cizí předmět v jejich těle silně traumatizující záležitostí, a tak se jej snaží zbavit.

Svojí trochou vždy přispějí i média a film, vzpomeňme, kolikrát jsme viděli v akčním filmu scénu, kdy je hrdina bodnut, nůž vytáhne a ještě jej vrazí do nepřítele. 


Proč je to špatně?

Důvody jsou zřejmé — to, co zraněnému uškodí nejvíce, je neodborná manipulace s předmětem v ráně a především život ohrožující krvácení, které vznikne po vytažení.  

Cizí předmět totiž většinou plní funkci pomyslného „špuntu“, který brání rozvoji velké krevní ztráty. V případě vniknutí ostrého a hladkého předmětu, tedy nože, nedochází k tolik devastujícímu potrhání tkání, ty bývají porušeny nejčastěji až onou nešetrnou manipulací.

Cizí předmět v ráně, jak je to správně?

Zraněný se zabodnutým předmětem v těle je v zásadě ohrožen dvěma faktory — vnitřním krvácením, které nevidíme, a zároveň s ním jako laici nemůžeme na místě nic udělat, a krvácením vnějším, které vzniká často až v důsledku manipulace s předmětem.

V případě, že kolem předmětu nespatříme masivní krvácení, postupujeme následovně:

  1. Zraněnému (co jen to jde) bráníme v pohybech, posadíme/položíme jej.

  2. Nasadíme si rukavice, musíme myslet na svoje bezpečí.

  3. Okamžitě voláme 155. 

  4. Připravíme přístup k ráně, tzn. že velmi šetrně rozstříháme oděv v okolí předmětu. Dále se snažíme o co možná nejčistší překrytí rány. Zvolit můžeme gázové čtverce nebo obvazy z lékárničky, které naklademe kolem čnějícího předmětu a tím jej v ráně dobře zafixujeme proti případnému pohybu. 

  5. Zraněného uklidňujeme. 

Pokud rána kolem předmětu masivně krvácí, postupujeme stejně, avšak na krytí budeme prsty v rukavici ještě tlačit. Krvácení tak tlakem můžeme významně omezit. V žádném případě se nepokoušíme o zástavu krvácení změnou postavení předmětu v ráně. Využít k zástavě krvácení můžeme také tlakové obvazy z lékárničky, v extrémním případě i zaškrcovadlo. Nesmíme zapomenout okamžitě vytočit 155!

Pokud zraněný přestane komunikovat a nereaguje ani na zatřesení, je v bezvědomí. Co s ním, to se dočtete ZDE

Chcete si první pomoc u masivního krvácení vyzkoušet? Doražte na některý z našich ZÁŽITKOVÝCH kurzů první pomoci! 


Mýtus 70 — Má v sobě nůž, rychle, vytáhněte ho
bottom of page