top of page

Mýtus 77 — Když máte podezření na mrtvici, propíchejte dotyčnému jehlou ušní lalůčky a konečky prstů

Jak to celé vzniklo?

Mýtus 77 – Když máte podezření na mrtvici, propíchejte dotyčnému jehlou ušní lalůčky a konečky prstů

Musíme se přiznat, že tento mýtus nám skutečně vyrazil dech, a to jsme již předtím zpracovávali 76 (!) větších či menších nesmyslů o první pomoci. Tento ale můžeme bez obav zařadit mezi jeden z nejhorších, stejně jako například ,,přišpendlování zapadlého jazyka ke rtu“ či podkládání hlavy u člověka v bezvědomí. Bohužel, citovaný text koloval po internetu jako podvodný email, a najdete ho rozepsaný třeba zde – v seznamu hoaxů, kam patří. Jedná se o ,,radu čínského profesora, jak zabránit následkům mozkové mrtvice”. Velmi trefně se k němu níže vyjádřil neurochirurg, prof. Vladimír Beneš: ,,Nemám čas číst pitomosti” :). 

Proč je to špatně?

Tento email je zkrátka špatně od začátku do konce. Nejen, že popisuje špatně příčinu mozkové mrtvice (,,pozvolné přerušování kapilár”), ale i první pomoc u tohoto závažného stavu (,,propíchněte konečky všech prstů a ušní lalůčky”). Navíc zachránce varuje od převozu zraněného do nemocnice (,,aby nepopraskaly mozkové kapiláry”)! . Odborné vyjádření primáře ZZS hl.m.Prahy, MUDr. Ondřeje Fraňka, bylo proto jasné (citujeme): ,,Jedná se nejen o hloupý, ale hlavně i nebezpečný hoax. Při použití tohoto postupu by byl ,,zachránce” zcela reálně vystavený riziku trestního stíhání pro ublížení na zdraví z nedbalosti.”

Mozková mrtvice – Jak je to správně?

Cévní mozková příhoda (můžete se setkat také s názvy iktus či mrtvice) je tak závažný stav, že zde pro nejistotu, vtipkování či dokonce účelné matení veřejnosti není místo. Při podezření na CMP určitě hned volejte zdravotnickou záchrannou službu na lince 155! Jak ji poznáte? Přečtěte si třeba náš článek ze sekce Neboj se pomoci!. Čtením strávíte maximálně několik málo minut, ale můžete tak někomu zachránit život. Nebo rovnou doražte na některý z našich kurzů, kde se této problematice věnujeme. 

Tento článek nepíšeme jen kvůli CMP jako takové, jde i o správné vyhledávání informací. Na internetu bohužel najdete spoustu zavádějících, neúplných či vysloveně špatných zdrojů, jejichž následování vás může (jako v tomto případě) dokonce ohrozit na zdraví či životě. Buďte proto velmi obezřetní, odkud ,,zaručeně pravdivý článek” pochází a informace si vždy ověřujte. Obzvlášť ,,náchylní” mohou být senioři, na které se bohužel někteří podvodníci přímo zaměřují. Promluvte si tedy i o tomto se svými rodiči či prarodiči. Nebo je rovnou na kurz vezměte s sebou, budeme se na vás těšit :).


Mýtus 77 – Když máte podezření na mrtvici, propíchejte dotyčnému jehlou ušní lalůčky a konečky prstů

ZDROJE: 

  1. Přednosta NCHK – Ústřední vojenská nemocnice Praha. [online]. Copyright © uvn.cz 2019 [cit. 14.08.2019]. Dostupné z: https://www.uvn.cz/cs/vedeni-nchk/prednosta-nchk

  2. http://www.hoax.cz/hoax/rada-cinskeho-profesora-na-mozkovou-mrtvici/

  3. Kontakty ZZS HMP – Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy. Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy [online]. Copyright © 2018 Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy [cit. 14.08.2019]. Dostupné z: https://www.zzshmp.cz/kontakty-zzs-hmp/

bottom of page