top of page

Mýtus 85 — Když se někdo dusí, dejte mu rychle napít vody

Jak to celé vzniklo?

Mýtus 85 — Když se někdo dusí, dejte mu rychle napít vody

A máme tu další mýtus týkající se dušení – a ještě nekončíme, špatných informací o první pomoci dusícímu se člověku je bohužel hodně. Pokud nás čtete pravidelně, určitě vám již předchozí neunikly. Jednalo se například o ,,věšení dusícího se dítěte za nohy“ nebo ,,prořezávání krku a strkání brčka“. Dnes si povíme podrobněji o tom, proč nemá smysl dávat dusícímu se člověku napít vody.



Proč je to špatně?

Vysvětlení je jednoduché, dýchací a trávicí trubice jsou totiž odděleny, (viz obrázek). Při dušení se cizí těleso

omylem místo do jícnu dostane do hrtanu (či dokonce hlouběji do průdušnice). Pití vám nepomůže – tekutinu budete totiž polykat automaticky do jícnu a nemůžete tedy tímto způsobem těleso nějak ,,posunout níže”, a tak si ulevit. Naopak, potřebujete ho dostat co nejrychleji ven. K tomu slouží tzv. kašlací reflex, jeden z obranných mechanismů, který napomáhá udržovat dýchací cesty průchodné. Aby ale mohl dotyčný mohl dostatečně efektivně kašlat, potřebuje, abyste mu k tomu dali prostor. To znamená, že mu nebudete cpát žádnou sklenici s vodou ani hned dávat herdu do zad, ale necháte ho kašlat. Tak mu umožníte se dostatečně nadechnout a pokusit se cizí těleso z dýchacích cest vypudit. 

Dušení – Jak je to správně?

Možná budete namítat, že ne vždy je člověk schopen těleso sám vykašlat. To máte samozřejmě pravdu a v těchto případech bude potřebovat vaši pomoc. Ta ale spočívá ve správném provedení tzv. ,,vypuzovacích manévrů”, rozhodně ne v pití jakékoliv tekutiny. Jak manévry správně provést a co dělat v případě, že ani ty nepomůžou, se dočtete v tomto článku. Ideální ale bude si je nacvičit ,,naživo” – to znamená ve stresu při modelové situaci. Na našich zážitkových kurzech se dušení věnujeme a necháme si vás vše vyzkoušet a doptat se, pokud by něco nebylo jasné. Rádi vás uvidíme :)


Mýtus 85 — Když se někdo dusí, dejte mu rychle napít vody

ZDROJE INFORMACÍ A OBRÁZKŮ:

  1. obrázek  http://www.kiv.zcu.cz/~novyp/dip/dp_baierova.pdf

  2. Kašel (pediatrie) – WikiSkripta. [online]. Dostupné z: https://www.wikiskripta.eu/index.php?title=Ka%C5%A1el_(pediatrie)&printable=yes

  3. Doporučené postupy pro resuscitaci ERC 2015 /str. 39-40/ Hlavní strana – Česká resuscitační rada [online]. Copyright ©w [cit. 17.11.2019]. Dostupné z: https://www.resuscitace.cz/files/files/0/j79oh/um-mimoradne-2015-final-preview.pdf

bottom of page