top of page

Mýtus 99 — Mýtů o první pomoci je jen 99

Jak to celé vzniklo?


Mýtus 99 — Mýtů o první pomoci je jen 99

Kolem postupů první pomoci i její výuky koluje ve společnosti spoustu mýtů. Na jednu stranu se není čemu tolik divit – doporučení se v čase mění podle aktuálních informací od odborníků, a ne každý tuto změnu ,,zachytí”. Ale na druhou stranu mohou být tyto mýty velmi nebezpečné. Možná si pamatujete na tuto reportáž o kolapsu fotbalisty, kterého protihráč následně ,,zachránil” tak, že mu vytáhl zapadlý jazyk. Za ochotu pomoci samozřejmě chválíme, ale jde o špatný postup. Jazyk se z pusy opravdu vytahovat nemá, ale bohužel o tom se již v článku nepíše. Podobných příkladů špatného postupu první pomoci bychom našli v médiích jistě více. Proto jsme se před časem rozhodli tyto nesmysly sesbírat a uvést na pravou míru. A dostali jsme se na neuvěřitelné číslo 99! Že to není možné? Tak mrkněte na tento odkaz.

Proč je to špatně?

Informace jsme sbírali průběžně již od roku 2013 na kurzech, z médií, vzdělávacích konferencí i pomocí sociálních sítí. Našli jsme vyložené nesmysly, které by dnes už snad nikoho nenapadly – např. přišpendlování jazyka ke rtu nebo propichování ušních lalůčků při podezření na mrtvici. Ale spousta přežitků je i dnes bohužel mezi lidmi doporučována, možná jste se je sami někdy učili. Za všechny uvedeme třeba: držení dusícího se kojence za nohy, hledání pulzu u bezvědomého nebo představa, že člověk otrávený CO bude vždy třešňově červený. Zaměřili jsme se i na fungování zdravotnické záchranné služby a výuku první pomoci jako takovou. Pokud náš ,,seriál” o mýtech pravidelně sledujete, určitě tedy již víte, že přednáškou se první pomoc nenaučíte. A že volat si zdravotnickou záchrannou službu s představou, že potom dostanete v čekárně přednost, je také nesprávné.


Mýtus 99 — Mýtů o první pomoci je jen 99

Výuka první pomoci — Jak je to správně?

Přistihli jste se, že o některých mýtech jste také nevěděli a ze školy si pamatujete starý postup? Nebo že vám první pomoc ,,něco říká”, ale už jste ji dlouho netrénovali a také si nejste jisti v kramflecích? Tak to jsme rádi, protože přesně proto jsme náš ,,seriál” tvořili. Čím víc lidí si uvědomí, že znalost první pomoci je jejich osobní odpovědnost, a ne jen odškrtnuté povinné školení, tím lépe. Teď už jen zbývá si najít čas a vybrat si správný kurz, kde nebudete jen sedět před promítačkou. Nebo můžete spojit příjemné s užitečným a navrhnout to svému zaměstnavateli jako teambuilding či součást pravidelného BOZP. Nudit se rozhodně nebudete :) A pokud byste při výuce narazili na nějaký další mýtus, budeme rádi za jeho zaslání. 


Mýtus 99 — Mýtů o první pomoci je jen 99


ZDROJE:

  1. https://www.idnes.cz/fotbal/zahranici/fotbalista-oleg-gusjev-a-jaba-kankava-prvni-pomoc.A140330_225428_fot_zahranici_pes

bottom of page