top of page

Správné užití zaškrcovadla — neboj se pomoci!



Zaškrcovadlo je stejně jako oheň dobrý sluha, ale zlý pán. Při nesprávném použití se může snadno proměnit ve škrtidlo. Avšak v první pomoci má stále své místo. Neboj se pomoci! a nauč se používat zaškrcovadlo. Ať je jen dobrým sluhou…


Jak by mělo vypadat?

Všichni jste jej určitě někdy viděli. Jedná se o „pásek“ nejčastěji šedé barvy. Na barvě ale vůbec nezáleží. Stejně dobře poslouží žluté, červené nebo tyrkysové. Na čem ale opravdu záleží je jeho správná šířka. Dnes by již nemělo být k dostání užší zaškrcovadlo než 5 cm. Někteří ale jistě pamatují tenké proužky gumy, možná je máte ještě doma. Tak ty prosím zahoďte a zapomeňte na ně. To není zaškrcovadlo, ale právě škrtidlo. Končetinu dokonale uškrtí, poškodí cévy, nervy a svaly, což může vést až k amputaci samotné končetiny. Rovněž zapomeňte na tkaničky, provázky a podobné nesmyslné náhražky.

Kdy jej použít?

V první pomoci existuje několik případů, kdy zaškrcovadlo použít. Prvním z nich je zástava masivního krvácení z rány na končetinách (tady je zaškrcovadlo při pokusu o zástavu krvácení až na dalekém posledním místě, teprve až vyčerpáte všechny předcházející metody). Druhým důvodem pro užití zaškrcovadla je amputace končetiny s masivní krevní ztrátou (tady je pro změnu na místě prvním).  Dále otevřená zlomenina či cizí těleso v ráně s masivním krvácením.

Na nic jiného se zaškrcovadlo nepoužívá. Ani na uštknutí hadem. Vlastně možná může posloužit jako módní čelenka a budete jej mít stále při sobě.

Kam s ním?

Na

těle existují pouze čtyři místa pro naložení zaškrcovadla. Jsou jimi paže (mezi loktem a ramenem) a stehna (zhruba uprostřed). Výjimkou je amputace končetiny. V takovém případě naložte zaškrcovadlo nad ránu. A proč?

Na končetinách, na výše zmíněných místech je pouze jedna kost. Díky zaškrcovadlu cévu přimáčkneme ke kosti a omezíme tak průtok krve. Na předloktí a bérci probíhají cévy mezi kostmi (jsou tam dvě) a proto se nám to nepodaří.

Výjimku tvoří amputace, kdy vlivem poškození kostí a kloubního spojení je možné cévní struktury stlačit a zastavit tak krvácení.

A jak tedy zaškrcovadlo naložit?

Máte-li správně široké zaškrcovadlo a vyčerpali jste všechny možnosti zástavy krvácení, bude nutné jej použít.

  1. Zaškrcovadlo je dobré přikládat přes jednu vrstvu oblečení.

  2. Použijte celou šířku zaškrcovadla.

  3. První otočkou si zaškrcovadlo přichyťte na končetinu.

  4. Další dvě otočky výrazně utáhněte (využijte elasticitu zaškrcovadla).

  5. Zbytek pevně domotejte a zajistěte proti povolení (například zastrčením konce pod předchozí vrstvu zaškrcovadla).

  6. Označte zaškrcovadlo časem, kdy jste jej přiložili.

Někteří z vás možná pamatují, že je nutné zaškrcovadlo po nějakém čase sejmout. A kolik to bylo minut? Dvacet, patnáct? Zapomeňte na to! Jakmile jednou zaškrcovadlo naložíte, nikdy jej nesundávejte. Mohlo by dojít k masivní otravě krve. Pouze poznamenejte čas a sdělte jej záchranářům. O sundání se již postarají v nemocnici.

Nezapomeňte u masivního krvácení přivolat zdravotnickou záchrannou službu na čísle 155.

To je všechno?

Zdá se vám to jednoduché? Ve skutečnosti použití zaškrcovadla složité není, pokud jste si to alespoň někdy vyzkoušeli a použijete jej správně. Pro nácvik doporučujeme navštívit některý ze zážitkových kurzů první pomoci.

Špatné použití zaškrcovadla může krvácení zvětšit, příp. může dojít k poškození končetiny.

Bibliografie

Fotografie z kurzů. 2016. Praha: PrPom

POLYMEDshop. Zaškrcovadlo zdravotnické gumové. POLYMEDshop. [Online] [Citace: 21. ledna 2017.] Dostupné z: http://www.polymedshop.cz/static/_foto_zbozi/5/0/7/8/02312._._.o.jpg

bottom of page