top of page

Mýtus 43 — Kdyby krvácel, byla by na sněhu krev

Jak to celé vzniklo?

V době, kdy ještě oblečení nebylo vybaveno funkčními membránami, skutečně platilo, že pokud začal lyžař masivně krvácet třeba z nohy, byla na svahu obrovská skvrna krve. Oblečením totiž bez větších problémů prosákla. Jak je tomu ale dnes? V době, kdy si již zimní bundu či kalhoty na svah bez dobré membrány nejspíš ani nekoupíme.


Mýtus 43 — Kdyby krvácel, byla by na sněhu krev.

Proč je to špatně?

Všechny membrány, které výrobci dávají do oblečení, jsou založeny víceméně na stejném principu. Jedná se o jemnou síťovinu, která propustí plyny (prodyšnost), ale ne kapaliny (nepromokavost). Tento princip ale platí oboustranně. Nejenže nepustí vodu k tělu sportovce, ale ani krev od těla. A tak se může snadno stát, že masivně krvácející lyžař kolem sebe nebude mít obrovskou louži krve. Krev totiž bude schována v oblečení lyžaře.


Krvácení — jak je to správně?

Pokud naleznete zraněného lyžaře na svahu, prvotně myslete na své vlastní bezpečí, tak je tomu u první pomoci ostatně vždy. Ještě před zastavením se proto důkladně rozhlédněte, zbytečně neriskujte. Je dobré vytvořit si nad zraněným lyžařem jakýsi plot, toho docílíte zapíchnutím lyží a hůlek do sněhu nad místem nehody. Tak budete moci pracovat zase o něco bezpečněji. Ostatní vás lehce objedou, lépe si vás totiž všimnou i z větší vzdálenosti. Také budete lépe viditelní pro přivolané záchranáře.

A teď už rychle ke zraněnému. Nejprve jej hlasitě oslovte, pokud nereaguje, zatřeste jeho rameny. Pokud ani v tuto chvíli nereaguje, je v bezvědomí. Že nevíte, co dělat s takovým bezvědomým? Pojďte si přečíst další článek na našem webu, určitě si pak poradíte o něco lépe, klikněte ZDE.

Nezapomeňte vytočit 155. Na horách v Česku, v Rakousku a nově už i na Slovensku se vyplatí použít Aplikaci Záchranka. Ta je zcela zdarma a záchranářům pomůže s přesnou lokací místa nehody.

Pokud máte na svahu podezření na masivní krvácení, proveďte jednoduché vyšetření zraněného. Důležité je prohlédnout opravdu celé tělo, a to dostatečně šetrně, ale zároveň i relativně rychle, abychom zraněného ještě více nepodchladili.

Jak ale provést takové vyšetření zraněného lyžaře? Je důležité mu na nezbytnou chvíli postupně rozepnout bundu, sundat rukavice, helmu a poodhrnout kalhoty. Nezapomeňte i zde na své bezpečí, proto si ještě před samotným kontaktem se zraněným nasaďte rukavice.  Tím ale nemyslíme běžné lyžařské, nýbrž ty zdravotnické. Že je nenosíte běžně při sobě? Noste, mohou se víc než jen hodit :)

Pokud při vyšetřování krev nenaleznete, nezapomeňte vrátit zase oblečení do původního stavu. Zraněný člověk, kor lyžař v zimě na sjezdovce, je ohrožen závažným podchlazením. Hodně mu pomůže třeba náhradní oblečení z batohu, hodit se může také izotermická fólie.

Pokud při prohlídce zraněného najdete krev, není nic jednoduššího, než ji zastavit. Ale jak? Základní metodou pro zástavu masivního krvácení je tlak prstů zachránce v rukavici přímo do krvácející rány. A ano, správně tušíte, že i zde je potřeba mít ránu pořádně odhalenou, abyste věděli, kam že je potřeba směřovat tlak svých prstů. Kdy se hodí tlakový obvaz? A kdy zaškrcovadlo? To se dočtete v našem článku o zástavě masivního krvácení, stačí kliknout SEM.

Závěrem…

Bojíte se, že byste nedokázali pomoci vážně zraněnému lyžaři v horách? Pak není nic jednoduššího než se přihlásit na náš ZÁŽITKOVÝ kurz První pomoc v zimních horách. Slibujeme, že to nebude ani trochu nuda! Ba naopak, vyzkoušíte si řadu závažných stavů při modelových situacích přímo v zasněžených horách.


Mýtus 43 — Kdyby krvácel, byla by na sněhu krev.
bottom of page