top of page

Mýtus 76 — Amputát patří do mrazáku

Jak to celé vzniklo?

Mýtus 76 — Amputát patří do mrazáku

Tato představa má poměrně reálný základ. Amputovaná část těla skutečně patří do chladu, ten totiž výrazně zvýší šance chirurgů na opětovné „přišití“ k tělu. Tkáně vlivem snížené teploty déle vydrží „při životě”. Ale mrazák, to už je zbytečně moc.

Abychom nezůstali jen u mrazáku, na kurzech slýcháváme i mnohé další mýty o první pomoci při ztrátových poraněních:

  1. Uříznutý prst patří do sklenice vychlazeného mléka!

  2. Uříznutý prst by si poraněný měl strčit do úst, bude mu tam nejlépe.

  3. Amputát je třeba dát do mísy s vodou a zasypat kostkami ledu.

Pokud znáte podobné návody, jak se chovat k amputátu, rychle na ně zapomeňte. Jsou to nebezpečné nesmysly

Proč je to špatně?

Odpověď je jednoduchá. Příliš silný chlad nevratně poškodí měkké tkáně, cévy i nervy. Je to podobné, jako když dáte sklenici s vodou na mráz — vlivem objemové teplotní roztažnosti ledu sklenice praskne. Nejinak tomu bude se všemi tělními tekutinami. Všechny vlivem chladu a změny skupenství zvětší svůj objem — dojde tak k popraskání a potrhání tkání a jiných struktur.

Stejně tak není dobré ponořit amputát do tekutiny, tkáně pak nevratně rozměknou. 

Pokud se na chirurgický sál dostane amputát ve špatném stavu, lékař již nemá šanci jej pacientovi přišít. 

Amputace aneb Jak je to správně?

Amputace velké části těla

Pokud jste svědky vážného ztrátového poranění větší části těla (dlaně, předloktí, chodidla, dolní končetiny), váš primární zájem musí směřovat k záchraně života zraněného. Amputace jsou často doprovázeny masivním krvácením, které přímo ohrožuje pacienta na životě, a proto je nutné jej co nejdříve zastavit.

Vidíte krev? Okamžitě si navlékněte rukavice, dbejte na svou bezpečnost!

K zastavení masivního krvácení v takto extrémním případě je vhodné použít zaškrcovadlo, které přikládáme hned nad amputační ránu.  Poté je dobré sterilně zakrýt amputační ránu na pahýlu, využít můžete třeba sterilní čtverce z (auto)lékárničky

Okamžitě vytočte 155, zachovejte klid a dbejte všech rad dispečera/dispečerky záchranné služby. Zajistěte zraněnému tepelný komfort, využít můžete třeba izotermickou fólii z lékárničky. Neustále kontrolujte vědomí zraněného. Pokud s vámi dotyčný přestane komunikovat a nereaguje ani na zatřesení, pak je v bezvědomí. V takové chvíli jej položte na záda, zakloňte mu hlavu a zkontrolujte dýchání.


Mýtus 76 — Amputát patří do mrazáku

Amputace prstů

Při amputaci prstů nedochází k tak masivnímu krvácení. Snad s výjimkou palce, jehož zásobní tepna je větší a krvácení je tak o poznání silnější.

Amputační rána se ošetřuje naložením silné sací vrstvy a přichycením obvazem. Je žádoucí vytvořit „obvazovou bambuli“, která napomůže zástavě krvácení. Pacientovi zajistěte tepelný komfort a neprodleně volejte 155. I zde kontrolujte vědomí zraněného.

Závěrem aneb Univerzální postup v péči o amputát

V případě, že je již o zraněného plně postaráno a je již kontaktována zdravotnická záchranná služba na čísle 155, můžete se věnovat amputátu. Pokud je amputát silně znečištěn (piliny od cirkulační pily, bahno, zemina atp.), je vhodné jej opláchnout proudem chladné vody. Pevně utkvělá tělesa nevytahujte. Amputát zabalte do co možná nejsterilnější gázy nebo látky, a tu mírně navlhčete ve studené vodě. Využijte třeba sterilní čtverce z (auto)lékárničky nebo čistou látkovou utěrku z kuchyně. Takto zabalený amputát vložte do alespoň dvou igelitových sáčků a pevně je zavažte.

Pak jej vložte ještě do mísy, kbelíku či hrnce se studenou vodu, kostkami ledu ale šetřete! Voda by neměla být studenější než 4 °C. Dejte také pozor na to, aby se voda nedostala bezprostředně k amputátu. 


Mýtus 76 — Amputát patří do mrazáku
bottom of page