top of page

Mýtus 78 — Krvácející ránu ucpěte čímkoli, co máte zrovna po ruce, třeba kamenem.

Jak to celé vzniklo?

Snaha poskytnout první pomoc s improvizovanými pomůckami je obrovská. Vzpomeňme třeba na mýtus o alternativním zajištění průchodnosti dýchacích cest brčkem nebo snad pomocí tužky. Proč to ale dělat úplně jednoduše, když to jde i složitě, viďte?  

Proč je to špatně?

Odpověď je jednoduchá. Takovým kamenem nebo jakoukoli jinou tvrdou a špinavou improvizovanou pomůckou uděláte víc paseky než užitku. A přitom úplně zbytečně. Krvácení se totiž mnohdy dá zastavit tlakem pouhých prstů přímo do rány. Ano, opravdu to stačí a nemusíte k tomu přidávat nic z lesa :)


Mýtus 78 — Krvácející ránu ucpěte čímkoli, co máte zrovna po ruce, třeba kamenem.

Zástava krvácení aneb Jak je to správně?

Následující postup využívejte pouze u masivního, život ohrožujícího, krvácení.

Nejdůležitějším pravidlem při kontaktu s krví je vaše bezpečí. Snažte se vybavit jednorázovými nesterilními rukavicemi, jak je to jen jen možné. Vozte je v autě, mějte je po ruce v bundě či kabelce. Proč? Protože nikdy nevíte, zda zraněný není nakažen. Vzpomeňme třeba na žloutenky či HIV. 


Zraněného, je-li ještě při vědomí, při oblékání rukavic instruujte k tomu, ať si do rány sám tlačí a tak krvácení výrazně omezí. Po navléknutí obou rukavic na ruce, se v tlaku do rány se zraněným vystřídejte. Tlak vašich prstů přímo do krvácející rány je tou nejjednodušší a zároveň mnohdy i nejlepší metodou, jak krvácení snadno zastavit. Vidíte? Nepotřebujete žádné improvizované pomůcky.  

Nezapomeňte včas vytočit 155, dispečer/ka záchranné služby vám pošlou sanitku a ještě vám s první pomocí kvalitně poradí. 

Pokud od zraněného potřebujete odejít (třeba za dalším zraněným nebo jen otevřít dveře záchrance), pak naložte tlakový obvaz. Ten sestavíte ze dvou obvazů z (auto)lékárničky. Jeden nechte smotaný a přiložte jej přímo na krvácející ránu, bude fungovat jako sací vrstva. Druhý obvaz již namotávejte přes ten první, bude sloužit hlavně k vytvoření tlaku do rány, také nám ale bude první smotaný obvaz pořádně fixovat. Důležité je dbát na to, aby krev nikde neobtékala a vy jste zakryli první obvaz ze všech stran. Pokud i přesto krev prosakuje, použijte další dva obvazy stejným způsobem. 

Pokud si koupíte hotový obvaz kvalitnější, bude jeho součástí silný „polštářek“, který lze užít místo smotaného obvazu. Tento polštářek najdete i na těch obyčejných, nekvalitních obvazech, sací vrstvu z něj ale nevytvoříte.

Závěrem…

V úplně extrémním případě, kdy se nedaří zastavit krvácení ani pomocí tlaku prstů přímo do rány, ani dobře naloženým tlakovým obvazem, přistupte k naložení zaškrcovadla. To umístěte podle místa krvácení buď na střed paže, nebo na střed stehna. První dvě otáčky zaškrcovadla výrazně utahujte, zbytek již jen omotejte. Zaškrcovadlo přikládejte přes vrstvu oblečení. Nezapomeňte si zapamatovat (a ještě lépe si zapsat) čas jeho naložení. Krvácející končetinu můžete také chladit, vždy ale přes textilní vrstvu (třeba přes triko či kuchyňskou utěrku) například něčím z mrazáku. Jednou naložené zaškrcovadlo už do příjezdu záchranářů nepovolujte. 

Stav zraněného je důležité neustále kontrolovat. S krvácejícím komunikujte, tak budete ověřovat stav jeho vědomí. Pokud je dotyčný v bezvědomí, pak musíte zkontrolovat dýchání. Jak na to? To se dočtete ZDE


Mýtus 78 — Krvácející ránu ucpěte čímkoli, co máte zrovna po ruce, třeba kamenem.
bottom of page